FABULOS. Jaf ca-n codru într-o primărie din Timiș! Nimeni n-a mirosit nimic timp de 16 ani!

Și-a însușit bani din bugetul public într-un mod grosolan, dar nimeni, absolut nimeni n-a descoperit asta decât la mult timp după ce oamenii l-au interzis în fotoliul de primar!

Aurică Băran a fost primar timp de 12 ani în comuna timișeană Tormac. Până în 2012. După vreo patru ani, când a fost prins cu fraudă a fondurilor europene accesate prin APIA, afacere murdară în care și-a târât și fiica, procurorii anticorupție au aflat și de fărădelegile făcute de acesta în calitate de edil-șef. I-au probat activitatea infracțională din ultimul mandat, dar au lăsat de înțeles că la fel a procedat și în primele două. În cazul lui Băran nu se vorbește despre atât de întâlnita „zeciuială” (n.r. – șpaga în cuantum de 10 la sută din valoarea contractelor atribuite), ci de o adevărată escrocherie la drumul mare! Exemplele prezentate de procurori în rechizitoriu sunt uluitoare și demonstrează că primarului Băran i-au ținut mulți spatele.

În chiar primele zile de lucru ale anului 2008, apare un contract pentru servicii de deszăpezire pe străzile comunale din Tormac, Șipet și Cadar, având o valoare de 5.000 de lei/an, cu o durată de 4 ani. Contract neînregistrat în actele Primăriei Tormac! Verificările organelor de cercetare penală au arătat că firma respectivă avea ca obiect captarea, tratarea și distribuția apei. Administratorul societății a declarat că habar nu are de contractul respectiv și că semnătura de pe contract nu-i aparține. A spus că a efectuat lucrări de deszăpezire, dar că nu a existat nicio evidență a acestora. În plus, nu exista nicio discuție sau intenție ca aceste servicii să fie facturate! Primarul a ridicat bani direct din casieria Primăriei pentru a achita facturile, facturi despre care administratorul firmei nu știa nimic.

În același timp, Băran a încheiat un contract pentru livrarea cantității anuale de 450 metri cubi lemne de foc pentru încălzirea grădinițelor, școlilor, căminelor și Primăriei Tormac. Administratorul firmei a precizat însă că nu a încheiat și nu a semnat un astfel de contract, iar firma nu a desfășurat niciodată activități de livrare a materialului lemnos. În Primărie nu s-a găsit nici măcar o hârtie care să ateste livrarea lemnului de foc. Și mai e ceva. Factura figurează emisă într-o perioadă în care firma avea activitatea suspendată. Plata a fost făcută direct din casieria Primăriei!

În perioada octombrie – decembrie 2009, au fost identificate alte 11 facturi, cu o valoare de 55.000 de lei, pentru furnizare de material lemnos, emise de o firmă ce avea ca obiect principal de activitate „comerț cu ridicata, nespecializat, de produse alimentare, băuturi și tutun”. „Administratorul firmei a susținut că nu a emis aceste facturi, modelul de factură folosit nu aparține societății sale și nici nu a livrat vreodată material lemnos către UAT Tormac, aspecte care confirmă caracterul nereal al operațiunilor”, a reținut DNA. Facturile fiscale au fost achitate de către UAT Tormac prin chitanțe emise în aceeași zi cu emiterea facturii fiscale! Plățile nu au fost efectuate direct din casieria unității, ci din avansurile spre decontare luate de inculpatul Băran din casieria Primăriei începând cu anul 2009, în baza dispozițiilor de plată către casierie. Procurorii au rămas uluiți când au constatat că, pentru sumele ridicate din casierie, Băran a trecut numărul și data facturilor fiscale ce urmau a fi emise abia peste șase luni!

În perioada noiembrie 2009 – decembrie 2010, alte patru facturi. Tot pentru material lemnos. Emise de o firmă la a cărei adresă apare un teren intravilan needificat. Suma totală achitată, aproape 90.000 de lei! Martie 2011. Încă două facturi, pentru furnizare de material lemnos, în valoare de 25.000 de lei. Emise de o firmă de lucrări de construcții. „Administratorul societății a declarat că a emis cele două facturi ca urmare a unei înțelegeri avută cu inculpatul Aurică Băran, fără ca în realitate operațiunile să aibă loc. Societatea a încasat de la UAT Tormac contravaloarea celor două facturi, iar după retragere, banii au fost restituiți inculpatului Băran”, se reține împotriva fostului edil.

În perioada decembrie 2011 – martie 2012, procurorii au numărat 12 facturi, cu o valoare totală de aproape 60.000 de lei, pentru material lemnos. Nu s-a găsit niciun contract. Iar facturile sunt emise de o firmă ce are ca obiect de activitate comerțul cu amănuntul al carburanților. Facturile au fost achitate prin chitanțe în aceeași zi. „Băran nu a făcut altceva decât să întocmească acte justificative nereale care să creeze aparența livrării mărfurilor, iar el să-și însușească în folosul său sumele de bani aferente”, menționează DNA și în acest caz.

Dar Aurică Băran a avut grijă și de altceva, nu numai să fie cald în școli și primărie. În februarie 2008, spre exemplu, a semnat contractul pentru reabilitarea căminelor culturale din Șipet, Tormac și Cadar și construirea de capele în cele trei localități, valoarea fiind de 717.000 lei, plus TVA. Băran a încredințat contractul direct, cu încălcarea legii. Mai mult, a plătit lucrări ce nu au fost executate de prestator. 18 facturi au fost emise, suma totală fiind de peste 1 milion de lei, depășind astfel valoarea contractată. Lucrările la căminele culturale au fost efectuate parțial, dar capelele nu au fost construite deloc. Cu toate acestea, au fost facturate și plătite!

Bani s-au sifonat și printr-un contract privind branșamentele la alimentarea cu apă, a cărui valoare a fost de 500.000 de lei. Inițial, pentru că, un act acțional a ridicat suma la 750.000. În 15 decembrie 2018, alt contract, aceeași sumă! Din nou majorată prin act adițional la 750.000 de lei. Procesul-verbal de recepție a fost întocmit pentru 930 de branșamente, dar plățile au fost umflate cu aproape 24.000 de lei. Procurorii au concluzionat că au fost achitate 411 branșamente fără ca acestea să fie executate. „Societățile comerciale erau controlate de inculpatul Băran, prin persoane interpuse, astfel încât sumele de bani achitate nejustificat de către UAT Tormac au fost în cele din urmă direcționate către conturile societăților comerciale controlate de inculpat”, precizează procurorii DNA.

În aprilie 2008, Băran a încheiat și un contract de consultanță privind implementarea măsurii 322, cu o valoare de aproape 20.000 de lei. A fost achitată, deși, firma respectivă nu avea resurse umane, tehnice și economice pentru derularea unor astfel de servicii. În martie 2008, apare și un contract pentru reabilitarea de străzi comunale, trotuare, poduri și podețe în cele trei localități ale comunei, pentru o sumă de 300.000 de lei. Nu a fost identificată nicio procedură urmată de Primărie pentru atribuirea contractului. În octombrie, printr-un act adițional, se modifică suma, crescând la 450.000 de lei. Jaf și aici! Dar în mai 2010 a fost încheiat alt contract de execuție lucrări de modernizare trotuare, poduri și podețe în comună, pentru 64.000 de lei. Plata s-a făcut, dar lucrările nu!

În martie 2010 alt contract, pentru același lucru. De data asta, 70.000 de lei. Nici acestea nu au fost efectuate. Administratorul firmei habar n-are, nici de contracte sau facturi, nici de lucrări! Ul alt contract, data aprilie 2008, prevede amenajare străzi comunale și alimentare cu apă, valoarea fiind de 350.000 de lei. Banii au fost plătiți, dar expertiza tehnică demonstrează că lucrările nu au fost efectuate! Aurică Băran a trecut și pe la biserică. În martie 2009 a semnat pentru lucrări de reabilitare la șarpanta Bisericii Ortodoxe Șipet și pentru o centrală termică la Biserica Ortodoxă Cadar. 20.000 de lei au fost plătiți pentru lucrări ce nu au fost executate!

Procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Aurică Băran. Ar fi vrut să-i pună sechestru pe bunuri pentru a recupera prejudiciul. Numai că fostul primar e lefter!

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/