Primarul de la Moldova Nouă a dezvăluit cifrele record pe care compania turcească și-a propus să le atingă în momentul în care-și va începe activitatea la malul Dunării, dar și pașii pe care reprezentanții acesteia urmează să-i facă.
Reluarea activității miniere la Moldova Nouă va mai dura cel puțin doi ani, și asta pentru că până la exploatarea propriu-zisă a cuprului mai sunt multe de pus la punct, de la întocmirea proiectului și obținerea avizelor până la realizarea infrastructurii necesare pentru flotarea minereului.
„Am trecut de punctul acela care a creat multe probleme, în sensul că investitorul a primit licența, și, în aceste condiții, a depus documentația pentru prelungirea ei, lucru care se va întâmpla probabil la sfârșitul lunii mai. Și vă pot da și un grafic vizavi de tot ceea ce se va întâmpla la Moldova Nouă. Începând din iunie, durează un an de zile pentru proiect și avize, durează un an de zile pentru crearea infrastructurii pentru flotarea minereului și câteva lucrări care trebuie făcute în carieră. Cariera este dezvoltată ca să poată continua activitatea și pe baza licenței pe care o obțin, care are valabilitate cinci ani, doi ani și jumătate vor lucra în forță, după care, sau în acea perioadă, vor pregăti documentația pentru obținerea noii licențe, pe o durată de 20 de ani.”, a declarat primarul orașului din Clisura Dunării, Ion Chisăliță.
Edilul a dezvăluit și cifrele pe care investitorul turc și le-a propus să le atingă, odată cu începerea activității, precizând că pe lângă locurile de muncă care se vor crea, vor fi generate, de asemenea, venituri considerabile la bugetele locale și la bugetul de stat.
„În cei doi ani și jumătate cât vor lucra, au ca perspectivă, pentru că și-au făcut calculele pe tehnologia cu care vin, să exploateze de două ori și jumătate mai mult decât au exploatat comuniștii într-un an de zile. 3.500.000 de tone a fost producția maximă în vremea trecută, iar ei vor exploata de la 7.000.000 la 10.000.000 de tone. Păi toată chestiunea asta înseamnă redevență de 50% pentru oraș, sper să nu se schimbe legea, 30% pentru CJ și 20% pentru statul român. Iar în cifre absolute, nici nu vreau să mă gândesc, vreau să vă spun că se va dezvolta Moldova Nouă în ritm mai accelerat decât s-a dezvoltat până în ’89.”, a mai precizat Ion Chisăliță.