Fabrică de facturi fictive pentru fraudarea statului. Cum funcționa rețeaua judecătorului Maldea?

În urma acțiunii fără precedent derulate astăzi la Tribunalul Caraș-Severin, s-au pus în aplicare nu mai puțin de 13 mandate de aducere, emise pe numele unor persoane bănuite de infracţiuni economice. Rețeaua infracțională avea o tactică bine pusă la punct, structurată pe paliere.

Ampla acţiune de astăzi a vizat destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în infracţiuni de evaziune fiscală, bancrută frauduloasă, fals intelectual, uz de fals, abuz în serviciu, dare de mită, luare de mită și spălare de bani. Numele judecătorului Nicușor Maldea n-a surprins pe nimeni din lumea justiției cărășene, despre acesta vehiculându-se de mai multă vreme faptul că ar favoriza anumite dosare. În speța de astăzi, potrivit polițiștilor, cei în cauză sunt bănuiţi că ar fi efectuat o serie de tranzacţii în numele mai multor societăţi comerciale de prestări de servicii, creând un mecanism prin care înregistrau facturi fiscale fictive, pentru a-şi creşte artificial cheltuielile.

UPDATE. Judecătorul Maldea de la Tribunalul Caraș-Severin ridicat de DIICOT pentru o șpagă de 80.000 de euro!

Din cercetări a reieşit că grupul infracţional ar fi fost constituit de un bărbat, în calitate de practician în insolvență. Mai exact, acesta este Ion Tudor. „Constituirea grupului ar fi fost favorizată de faptul că cel în cauză împreună cu sora şi tatăl său dețineau calitatea de asociaţi şi administratori în mai multe societăți comerciale de prestări servicii (contabilitate, arhivare, recuperări creanțe), precum și aceea de asociați coordonatori în cadrul unor societăți civile profesionale de lichidare a unor firme față de care au fost declanşate procedurile de insolvenţă. Cel în cauză ar fi atras administratori de la diverse firme, pentru emiterea de facturi fiscale fictive, prin care fie să majoreze artificial cheltuielile şi implicit deducerea T.V.A., fie pentru a putea retrage sume importante de bani provenite din lichidarea unor firme aflate în insolvență sau pentru valorificarea bunurilor din insolvenţă”, explică oamenii legii.

Organizați pe paliere

Ion Tudor ar fi înfiinţat, ulterior, mai multe societăți comerciale, aşa-zise „fabrici de facturi”, palierul 1 infracţional, care nu-şi declarau toate veniturile şi emiteau facturi neînregistrate în contabilitate către alte firme implicate în activitatea infracţională.

Fabricile de facturi au funcționat o perioadă de timp relativ scurtă, după care au fost radiate de membrii grupării. De asemenea, firmele din palierul 2 ar fi emis facturi către firmele de pe palierul trei, circuitul financiar fiind în sens invers celui al documentelor, respectiv banii fiind transferați de la palierul 3 către palierul 1 prin intermediul firmelor de pe palierul 2, iar apoi ,din conturile firmelor situate pe primul palier, sumele au fost retrase în numerar. După implicarea în circuitul infracțional, aceste societăți au fost radiate, iar locul acestora a fost luat de altă societate comercială cu același profil de activitate, care a fost înființată înainte de radierea societății comerciale, care urma a fi înlocuită, iar documentele justificative și contabile ale firmelor radiate au fost distruse cu scopul de a împiedica efectuarea de verificări de către organele de control”, explică polițiștii.

Astfel, aceste societăți nu au achitat la bugetul de stat impozitul pe profit și T.V.A. aferente facturilor emise către firmele situate pe palierele 2 și 3.

Așa se explică faptul că în prezent mai multe persoane sunt la audieri la București. Este vorba despre lichidatori, evaluatori și chiar notari publici.

Activitatea infracțională ar fi fost pusă în practică cu scopul ca niciuna dintre societățile implicate în circuit să nu achite la bugetul de stat impozit pe venit/profit şi T.V.A..

Prejudiciul cauzat bugetului de stat este de aproximativ 6 milioane de lei. Cercetările continuă, pentru stabilirea întregii activităţii infracţionale în cauză.

La activităţile ample derulate astăzi de DIICOT structura centrală au participat şi poliţişti de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Timișoara şi de la Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate Caraş-Severin.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/