Prelungirea stării de urgență pe teritoriul României pentru încă o lună pare, în opinia primarului de la Moldova Nouă, o măsură bună și chiar necesară. Cu toate acestea, în lipsa unui plan concret pentru relansarea economiei, infracționalitatea și depresia ar putea avea un deznodământ cu efecte mult mai tragice decât cele ale temutului virus.
„Avem o extindere a situației de urgență pe teritoriul României. De principiu, sunt de acord cu această măsură. Supărarea mea este că nu preîntâmpinăm anumite situații. Așa cum am postat pe Facebook și am văzut că a fost preluat în presă trebuie să avem și un management de criză. Să ne gândim ce vor face oamenii dacă două luni nu vor putea merge la frizer, la stomatolog sau la alte activități unde erau obișnuiți să fie prezenți în această perioadă comparativ cu situația din farmacii sau market-uri, unde e o aglomerație incredibilă și posibilitatea de transmitere a virusului este foarte mare în acele spații”, a explicat edilul-șef Torma pentru expressdebanat.ro.
Ținând cont de faptul că, pe timpul pandemiei, anumite activități au fost restricționate în totalitate (baruri, terase, cafenele), șeful administrației publice locale de la malul Dunării semnalează factorilor decidenți să găsească urgent soluții prin care fie să vină în sprijinul fiecărei categorii sociale, în momentele de criză, fie să relanseze economia luând în calcul, evident, normele de distanțare și măsurile sanitare impuse. În caz contrar, vom asista la o recrudescență a fenomenului infracțional și chiar la mișcări sociale, lucruri mult mai grave decât epidemia în sine.
„Cred că, în perioada următoare, Guvernul României și cei care decid în aceste noi ordonanțe militare ar trebui să se gândească fie cum ajută punctual fiecare categorie socială, în momentele de criză, fie, bazându-se pe distanțare socială și pe niște reguli stricte, să dea drumul la economie. Pentru că, altfel, în curând, într-o perioadă relativ scurtă, bugetele locale și naționale nu vor mai putea fi alimentate de taxele și impozitele plătite de mediul privat și o să ajungem de picăm într-o criză mult mai mare financiară care va duce la infracționalitate, la tulburări, la depresie a întregii țări comparativ cu protejarea de acest virus care, pentru anumite persoane, s-a dovedit letal. Sper să aibă mai multă înțelepciune și să combine cele două: starea de criză cu mișcarea economică în România”, a mai subliniat Adrian Torma, primarul orașului Moldova Nouă.
sursa foto: substantial.ro