Expoziție dedicată în special tinerilor, care trebuie să cunoască istoria locului din vremea Marii Uniri

Lucruri neștiute despre organizarea românilor din zona Caransebeșului acum 100 de ani au putut afla elevii din municipiu participanți la o expoziție foto-documentară vernisată de muzeul caransebeșean.

Pentru a fi înțeleasă istoria și de către cei tineri, în expoziție au fost prezentate documente privind situația Banatului văzută prin ochii elevului Ioan David, ale cărui memorii și amintiri au fost publicate într-un volum dedicat lui Ștefan Jianu. Caransebeșeanul a fost implicat în evenimentele de acum 100 de ani și, din păcate, a murit de gripa spaniolă care a ucis milioane de oameni în Europa.

Expoziția „Activitatea Consiliului Național Român din Caransebeș” a fost organizată de Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș în colaborare cu Serviciul Arhivele Județene – filiala Caraș-Severin, cu sprijinul Consiliului Județean Caraș-Severin. Au participat primarul Caransebeșului, Felix Borcean, city managerul Andrei Ungur, directorul Arhivelor Județene, Ovidiu Roșu, reprezentanți ai muzeului, oameni de cultură și foarte mulți elevi. Iubitorii de istorie pot vizita expoziția dedicată activității Consiliului Național Român din Caransebeș, aflată la parterul muzeului, în următoarele două săptămâni.

Organizatorii au încercat să surprindă în expoziție momentul în care puterea este transferată de la autoritățile austro-ungare la autoritățile române. Sunt documente de la adunarea de la primărie, iar structura care s-a format s-a chemat Consiliul Național Român. Adunarea de deschidere a Consiliului Național Român din Caransebeș, condusă de protopop Andrei Ghidiu, a propus o rezoluție prin care Consiliul își ia asupra sa apărarea drepturilor cetățenilor români din Caransebeș.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/