Ziua Arhivelor Naționale, sărbătorită în Caraș-Severin prin expoziții

po 1000x100px (4)

Ziua Arhivelor Naționale este sărbătorită de Serviciul județean Caraș-Severin prin mai multe acțiuni dedicate istoriei zonei Banatului Montan, în anul Centenarului Marii Uniri.

După vernisajul expoziției „Activitatea Consiliului Național Român din Caransebeș” de la Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță, care a avut loc marți, 30 octombrie, a doua zi, astăzi, de Ziua Arhivelor, conducerea Serviciului Caraș-Severin s-a aflat la Oțelu Roșu, după cum ne informează directorul instituției Ovidiu Roșu.

„Expoziția de la Oțelu Roșu am dedicat-o activității din perioada Primului Război Mondial și din anul 1918, exclusiv în zona Văii Bistrei. Am încercat să ilustrăm prin documente în fotocopii atât activitatea instituțiilor cât și a oamenilor care au rămas acasă sau au plecat pe front în perioada marelui război”, ne-a menționat Ovidiu Roșu.

Expoziția care a avut loc la Casa de Cultură din Oțelu Roșu a fost organizată în colaborare cu primăria din localitatea de pe Valea Bistrei și a fost dedicată în special elevilor.

Prestigioasa instituție a Arhivelor Naţionale ale României  a fost înfiinţată prin Regulamentele Organice din 1831/1832. La 31 octombrie 1862 s-a realizat unificarea serviciilor de arhivă ale Moldovei şi Ţării Româneşti în cadrul programului de reforme început de Alexandru Ioan Cuza (1859-1866).

De atunci şi până în zilele noastre, misiunea Arhivelor Naţionale rămâne neschimbată – aceea de a colecta, păstra, administra şi garanta transmiterea memoriei colective prin intermediul documentului istoric. În egală măsură, instituţia contribuie la documentarea privind drepturile şi libertăţile democratice, precum şi la buna gestionare a informaţiei în sectorul administraţiei publice. În depozitele Arhivelor Naţionale se păstrează 320 km liniari de documente aparţinând Fondului Arhivistic Naţional, aflate în administrarea Arhivelor Centrale şi a celor 42 de structuri teritoriale. În sistemul Arhivelor Naționale din România, Serviciul Județean Caraș-Severin are în depozitele sale peste 290.000 de dosare, grupate în peste 1.000 de colecții.