Directorul ArtEncounters, artizanul expoziției „Victor Brauner: invenții și magie”, care se desfășoară la Muzeul de Național de Artă din Timișoara, a dezvăluit faptul că aceasta va fi vizitată, pe parcursul acestui an, de mai mulți nepoți ai marelui artist român.
„Cred că este o expoziție-eveniment, importantă, Victor Brauner – un mare artist născut în România pe care cred că foarte multă lume nu îl cunoaște sau nu știe că e de fapt român, un artist care în mod ciudat nu a avut nici măcar după Revoluție o retrospectivă serioasă în România. Ne bucurăm de acest parteneriat cu Centrul Pompidou, cu Muzeul de Artă, cu Institutul Francez și, sigur, cu noi, Fundația ArtEncounters și de acest sprijin al Consiliului Județean Timiș. Cred că e o ocazie unică în care am adus multe lucrări care se află acum în muzee din Franța, multe lucrări din diversele muzee din țară care dețin astfel de lucrări și expoziția prezintă toată cariera artistului, atât perioada interbelică și activitatea sa cheie în avangarda Bucureștiului, precum și cariera lui ulterioară în Franța în timpul și după cel de-al Doilea Război Mondial.”, a declarat Ovidiu Șandor, directorul ArtEncounters.
Victor Brauner este un artist fascinant, a mai spus Șandor, iar acest lucru va putea fi probat de toți cei care ajung să vadă expoziția: „Cred că publicul va descoperi un artist fascinant, cu un univers propriu deosebit, sigur – surrealismul, o zonă care cred că place oricui, de la copil până la pensionar ș.a. Surrealismul care, eu personal, cred că a devenit relevant în contextul crizelor care ne înconjoară. Surrealismul s-a născut după Primul Război Mondial și a înflorit în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, problematizând tot ce se întâmpla atunci în lume și uite că din păcate din nou suntem într-un astfel de context. (…) Eu cred că e important pentru proiectul Timișoara Capitală Culturală să aducem și aceste nume de patrimoniu, alături, sigur, de alte proiecte în care artiști tineri, locali, din țară sunt prezenți, dar credem că această reîntoarcere simbolică a lui Victor Brauner acasă este importantă pentru cultura românească, pentru zona artelor vizuale. Ne bucurăm că foarte mulți invitați din străinătate vin, nepoți ai lui Brauner și nepoate vin din Canada, deci credem că e cumva și un gest de recuperare care poate ar fi trebuit să se întâmple mai demult.”
Organizatorii expoziţiei de la Timișoara sunt Centre Pompidou Beaubourg, Muzeul Naţional de Artă Timişoara, ArtEncounters, Institut français de Roumanie à Timişoara; finanţator – Consiliul Judeţean Timiş.
Expoziția „Victor Brauner: invenții și magie” de la Muzeul Național de Artă Timișoara poate fi vizitată până în 28 mai 2023. În acest weekend, accesul publicului este gratuit.