Expoziția care atrage anual milioane de vizitatori se mută pentru o lună la Reșița

tesla semnare

Pasionații de știință și tehnologie au șansa de a vizita, la finele anului, una dintre cele mai importante expoziții ale lumii. Municipiul Reșița are drept exclusiv în România asupra evenimentului în următorii trei ani.

Joi, la Reșița, fost semnat contractul de parteneriat între Primăria Reșița și Muzeul Nikola Tesla din Belgrad, în vederea organizării în municipiul de pe Bârzava a expoziției „Nikola Tesla – Omul din viitor”.

Muzeul Nikola Tesla, dedicat omului de știință Nikola Tesla, organizează expoziții în întreaga lume, alegându-și cu grijă colaboratorii și locațiile, după cum a precizat, la Reșița, Ivona Jevtic, directorul muzeului. „În 15 zile avem expoziție mare la Trieste, după care urmează Barcelona, Reșița, iar la începutul anului vom merge în Maroc, Paris, Chicago și Creta. Ca amploare, vă pot spune că, de exemplu, când expoziția a fost găzduită de Muzeul Tehnicii și Științei din Shanghai, într-o lună de zile, expoziția a fost văzută de peste un milion de oameni. Noi facem expoziții în întreaga lume, dar colaborăm doar cu instituții de renume mondial, ne alegem colaboratori care să fie emblematici. Iar expoziția de la Reșița va fi exclusivă, în sensul că, în următorii doi, trei ani, ea nu se va întoarce în România, pentru că am văzut ce posibilități expoziționale aveți și sunt convinsă că domnul primar aici de față este pregătit să intre într-o activitate super serioasă și eu sper că vom aduce în acest fel mulți vizitatori Reșiței”, a declarat Ivona Jevtic.

leader board 728 x 90 px

dunca semneaza

În muzeul din Belgrad sunt expuse obiecte interesante, atât din domeniile în care Nikola Tesla a studiat și a adus invenții, cât și din viața lui personală, de la pantofii pe care i-a încălțat, până la costumele pe care le-a purtat. Vizitatorii beneficiază chiar și de demonstrații care amintesc de inovațiile omului de știință în materie de electricitate, fizică, wireless. „Este o mare responsabilitate și de aceea eu am misiunea să prezint imaginea reală și bună despre Nikola Tesla și să spun cu mândrie că el este cel mai mare om de știință din toate timpurile. Sunt sigură când spun asta, iar la origine este sârb. (…) De altfel, muzeul este unic în lume, singurul în care se păstrează 160.000 de documente originale ale inventatorului, peste 1.200 de exponate tehnice-științifice, costumele lui, pantofii, patul, frigiderul… În anul 2003, UNESCO a trecut pe listă întreaga arhivă Nikola Tesla. Deci, întreg patrimoniul se păstrează în condiții moderne, iar construirea unui exponat dintre cele pe care o să le vedeți și în expoziția de la Reșița durează între șase luni și un an de zile.”, a mai precizat Ivona Jevtic.

protocol tesla cj (1)

Primarul Reșiței, Ioan Popa, s-a declarat onorat de faptul că municipiul de pe Bârzava va fi gazda acestei expoziții, menționând, totodată, că mare parte din meritul organizării evenimentului se datorează omului de cultură Liubița Raichici. De altfel, Popa speră ca expoziția să atragă la Reșița un număr cât mai mare de vizitatori. „Eu trag speranța că, printr-un marketing bun, vom aduce în perioada sărbătorilor la Reșița tineri și din Timișoara, și din Arad, și din alte zone, poate chiar din Cluj, din Brașov, pentru a vizita acest muzeu și evident care să aducă și beneficii de natură materială pentru oraș. Vom avea foarte mult de lucru pe teme tehnice, lumini, și așa mai departe, dar sunt convinsă că împreună cu echipa de la Belgrad și cu cea pe care o avem aici vor realiza lucruri frumoase”, a precizat edilul.

Pentru că expoziția va fi găzduită de Muzeul Banatului Montan, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Caraș-Severin, a fost semnat și un parteneriat de colaborare între Primăria Reșița și cele două instituții.

Momentan nu se cunoaște data la care expoziția va fi deschisă oficial, însă, potrivit primarului Ioan Popa, exponatele ar urma să ajungă de la Belgrad în jurul datei de 24-25 noiembrie, urmând ca expoziția să fie deschisă publicului pe tot parcursul lunii decembrie.

protocol tesla cj (2)