EXPLOZIV. Telefonul lui Ghiorghioni a fost ca un șantaj! Ba nu, ca o atenționare! Instanța a rămas în pronunțare!

Dacă primarii audiați până acum în dosarul alegerilor prezidențiale s-au dat zmei în sala de judecată și au luat în derâdere mesajul lui Sorin Frunzăverde transmis de vicepreședintele CJ Ionesie Ghiorghioni, adică să o lase mai moale cu susținerea lui Victor Ponta, edilul-șef al comunei Vermeș a făcut mărturisiri care îl înfundă efectiv pe Ghiorghioni. Și chiar pe Frunzăverde!

Înainte să înceapă audierea martorilor citați la termenul de astăzi, Cosmin Bolosin, avocatul lui Ionesie Ghiorghioni, a solicitat instanței să aibă în vedere faptul că inculpatul pe care îl apără recunoaște cea de-a doua infracțiune reținută în sarcina sa, cea legată de accidentul rutier de la Bucova. Ca atare, dorește să fie judecat după procedura simplificată pentru această faptă, motiv pentru care nici nu ar mai fi necesară audierea martorilor care au legătură strict cu accidentul, nu și cu alegerile prezidențiale. Procurorul DNA a arătat că este tardiv să se solicite acest lucru acum, că o astfel de cerere ar fi trebuit formulată la începutul cercetării judecătorești. „Prima faptă nu are nimic în comun cu accidentul rutier. Nu există legătură de cauzalitate între cele două fapte. Noi solicităm judecarea după procedura simplificată pentru a doua infracțiune”, a insistat avocatul Bolosin. Pentru președintele de ședință procedura a fost foarte clară, în sensul că procedura simplificată presupune recunoașterea faptelor în integralitate, nu doar în parte, motiv pentru care a respins cererea. Va ține însă cont în circumstanțiere de atitudinea procesuală a lui Ghiorghioni.

Primul care a depus mărturie astăzi a fost Ion Damian, primarul din Vermeș. Întrebat cum a perceput telefonul primit de la Ghiorghioni, acesta a început furtunos: „Ca un șantaj, așa…!” Apoi a lăsat-o mai moale: „Nu m-am simțit șantajat, dar mi-a atras atenția că până în 2016 «tot noi suntem»”. Ilie Hîrțăucă, primarul din Copăcele, nu s-a simțit nici amenințat, nici șantajat, a tratat cu indiferență rugămintea lui Ghiorghioni. Cel puțin așa a mărturisit în fața instanței.

Dreptul moral al lui Ghiorghioni

Odată încheiate audierile martorilor care au legătură cu alegerile prezidențiale, Ionesie Ghiorghioni și-a exprimat dorința de a da declarație în calitate de inculpat. „Am mai dat o declarație, la București, pe care o susțin și o completez. A fost o acțiune pur politică, în care eu nu am făcut altceva decât face un agent electoral într-o campanie electorală. Nu am folosit niciun mijloc de forță, nicio amenințare la adresa primarilor, totul fiind o acțiune cu caracter pur politic. Personal, am considerat că asupra acestor primari pe care i-am sunat aveam un drept moral, deoarece în 2012 i-am susținut, i-am însoțit în comunitățile lor. I-am sunat pentru că doream conservarea electoratului de dreapta. Nu sunt elemente care să conducă la infracțiunea reținută în sarcina mea, vă rog să clasați dosarul. Eu nu înțeleg cum se poate face politică altfel!”, a declarat fostul vice CJ.

În legătură cu acel accident de circulație, Ghiorghioni a pretins că nu cunoaște cum se derulează un proces, dar că era convins că astăzi începe cercetarea judecătorească pentru aceste fapte. Din acest motiv nu a recunoscut mai devreme infracțiunea reținută în sarcina sa. „În momentul impactului eu am fost la volan. Recunosc și regret faptele!”, a mărturisit Ghiorghioni.

Închisoare în regim de detenție!

Pentru că în cauză nu au mai fost probe de administrat, s-a intrat pe fondul cauzei. Procurorul DNA a cerut instanței condamnarea celor doi inculpați. A arătat în acest sens că infracțiunea e una de pericol și că nu are nici cea mai mică relevanță că primarii au dat curs influenței sau nu. Din interceptări reiese în mod clar că au condiționat alocările bugetare de rezultatul obținut în alegeri, a mai precizat procurorul. „Apărarea inculpaților a arătat că așa se face politică, inculpații nu au înțeles nimic din acest proces. Solicităm ca modalitatea de executare să fie în regim de detenție!”, a mai solicitat reprezentantul Ministerului Public.

Avocații lui Sorin Frunzăverde au susținut că din probele administrate rezultă foarte clar că fapta nu există și, în consecință, au cerut o soluție de achitare. Urmărirea penală nu ar fi demonstrat că demersul său a dus la consolidarea poziției sale în PNL, de fapt, nici nu ar fi avut ce să consolideze, deoarece el putea fi schimbat doar prin alegeri la un nou congres. Nu ar fi avut nici ce folos să obțină, pentru că nu ar fi avut unde să mai acceadă. Cosmin Bolosin, avocatul lui Ionesie Ghiorghioni, nu a văzut niciun pericol în faptele clientului său. „Unde este pericolul? Pentru simplul fapt că ești membru de partid, după o discuție privată între trei persoane, ajungi astăzi să dai socoteală în instanță pentru că încerci să aduci voturi pentru un candidat?! Primarii nu aveau niciun folos material, inculpatul Ghiorghioni nu îi putea ajuta. Îi cunoștea, a vorbit amical cu aceștia, nu la modul imperativ! Fapta nu există!”, a afirmat avocatul, exprimându-și temerea că județul Caraș-Severin nu va mai avea vreodată astfel de personalități în fruntea sa.

Având ultimul cuvânt, Sorin Frunzăverde a reafirmat că acea discuție a fost o discuție politică: „Din depozițiile martorilor ați văzut că nu au fost amenințați. Nu aveam nicio pârghie să acționăm asupra lor. Îi cunoaștem, era imposibil să-i amenințăm, între noi există o relație firească. Era imposibil să încercăm să-i condiționăm. Eu eram vicepreședinte al PNL, eram reprezentant al partidului la Bruxelles, ales uninominal președinte al Consiliului Județean, m-am întors tot timpul acasă, în Caraș-Severin, ce foloase necuvenite puteam să primesc?!” Ghiorghioni a pledat vinovat în cazul accidentului, cât despre alegeri, a cerut soluție de achitare! Sentința se va da în 22 decembrie!

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/