Vechile galerii de mină din jurul Reșiței vor fi inventariate prin implicarea comunității locale.
Proiectul „Subteranele Reșiței” este derulat de Asociația Speologică „Exploratorii” cu finanțarea asigurată de Fundația Comunitară Banatul Montan prin proiectul „Alergând la pădure”. Se dorește identificarea vechilor galerii de mină și a puțurilor miniere din jurul Reșiței iar ulterior realizarea unui inventar detaliat, inclusiv a unei baze de date și a unei hărți a acestora.
„Un asemenea inventar deocamdată nu există dar e important să-l avem inclusiv în contextul în care ar putea deveni obiective turistice amenajabile. Ne dorim să-l întocmim, eventual împreună cu estimări și măsurători ca să avem date despre lungimea acestor galerii. Dacă identificăm galerii care se pretează la amenajare, ele pot face obiectul unor proiecte viitoare”, a spus Bogdan Bădescu, președintele Exploratorilor reșițeni.
Din informațiile pe care le deține, asemenea tuneluri sunt pe sub Dealul Ciorii dar și în zona Dealului Golului, dintre care unul iese la Doman. Pe această cale, Bădescu invită cetățenii Reșiței care știu despre existența altor asemenea tuneluri să se alăture eforturilor asociației pe care o conduce. Asta deoarece explorările se vor face împreună cu cetățenii interesați.
„În principiu, explorările vor avea loc la final de săptămână. Cu acest prilej, participanții vor deprinde cunoștințe despre utilizarea aparaturii specifice, vor parcurge terenul și vor analiza informațiile bibliografice și istorice pentru a localiza intrări de mină și galerii. Ne-am dorit să face acest proiect întrucât, de zeci de ani, explorăm și inventariem peșterile din jurul Reșiței însă vechile tuneluri sunt adevărate vestigii ale istoriei orașului”, a încheiat Bogdan Bădescu. Proiectul se derulează până la finalul lunii iulie iar cei care vor să ia parte la activități sunt invitați să se înscrie aici.
Citește și: Exploratorii reșițeni, locul I la Digital Twin Awards