Organizaţia de mediu Agent Green a reacţionat virulent după semnalul de alarmă tras de expressdebanat.ro, cu privire la modul cum se operează în pădurile traversate de şoseaua Trans-Semenic.
Articolul „Trans-Semenicul, pus în pericol de asasinii pădurilor!“ a determinat mai multe ONG-uri de mediu să ia atitudine. Una dintre cele mai tranşante poziţii a avut-o Agent Green, organizaţie de mediu care militează pentru protejarea pădurilor din România.
„Trans-Semenicul, acoperit cu moloz ca urmare a exploatărilor forestiere. Cei care i-au surprins pe autorii exploatărilor au fost agresați și trimiși la plimbare. Un astfel de comportament agresiv este specific doar infractorilor, a celor care ascund exploatările forestiere în care se comit delicte silvice“, punctează Agent Green.
Organizaţia de mediu subliniază apoi că, dacă în România lucrurile ar funcționa normal, s-ar impune ca mai multe instituţii să se autosesizeze:
„Poliția Română să intervină pentru a potoli pofta de violență a lucrătorilor de la pădure.
Inspectoratul Teritorial de Muncă ar fi bine să verifice dacă angajații au forme legale și dacă în fișa postului au prevăzută ca sarcină de serviciu agresiuni verbale și fizice pentru turiști și trecători.
Garda Forestieră ar fi bine să verifice dacă sunt respectate toate prevederile legale cu privire la exploatarea silvică.
Garda de Mediu ar fi bine să verifice dacă sunt respectate condițiile prevăzute în autorizația de mediu și dacă solul nu a fost degradat de un TAF-ist cu zel.
Consiliul Județean Caraș-Severin și C.N.A.I.R. ar fi bine să verifice dacă se respectă limita de tonaj la transportul de material lemnos, dacă DJ582 nu este afectată de tăierile de lemn, dacă asfaltul plin de noroiul curs din parchet nu pune în pericol siguranța circulației, dacă nu sunt depozite de lemne pe marginea carosabilului.
Romsilva ar fi bine să verifice dacă se respectă prevederile stabilite prin Certificarea Pădurilor (FSC) sau sunt încălcate datorită neglijenței unor angajați din subordine“.
Mesajul este întărit şi de activiştii de mediu de la STOP Defrişărilor: „Poliția Română, Inspectoratul Teritorial de Muncă, Garda Forestieră, Garda de Mediu, Consiliul Județean ar trebui să verifice de îndată situația din teren, Societatea Comercială și Direcția Silvică care ar trebui să aplice un management forestier responsabil, nu un management al agresivității și escaladării conflictelor. Devine periculos să fii turist în Caraș-Severin pentru că, deși ești pe drumul public DJ 582, dacă te oprești să fotografiezi peisajul, riști să fii agresat, înjurat, amenințat de angajații care exploatează pădurea. Drumul Slatina Timiș – Semenic DJ582 a costat circa 27 milioane de euro fonduri europene pentru a dezvolta turismul în întreaga zonă, numai că exploatările forestiere compromit tot! Compromit infrastructura realizată de Consiliul Județean Caraș Severin datorită TAF-urilor și mașinilor supraîncărcate, compromit peisajul pentru care turiștii vizitează zona, compromit ideea de turism și șansa comunităților locale de a se dezvolta durabil!“
Rămâne să vedem care va fi acum reacţia autorităţilor de control. După apariţia primului articol, reacţia acestora pare să fi fost inexistentă. Ştim că în Caraş-Severin sistemul funcționează la fel ca-n toată România, dar toate au un început. Chiar şi aplicarea legii, mai ales când unii au ca principal obiect de activitate încălcarea acesteia.