Explicaţia lui Musta: Cum a ajuns Spitalul „Victor Babeş” să nu mai aibă locuri pentru pacienţii cu coronavirus

Trăim vremuri dificile în care numărul de cazuri de infecţie COVID-19 a crescut alarmant şi la fel numărul de forme severe şi de decese. Virgil Musa spune că acest lucru este cauzat de faptul că oamenii nu mai respectă nicio regulă şi că dau crezare fake news-urilor sau teoriilor conspiraţiei. În acest context, Spitalul „Victor Babeş” a ajuns în situaţia de a nu a mai avea locuri pentru bolnavii cu coronavirus, iar medicul dă explicaţii exacte despre cum s-a ajuns la această situaţie.

„Ca să înțelegem cum Spitalul «Victor Babeş» a ajuns în situația dificilă de a nu mai avea loc pentru pacienții infectati cu virusul SARS-CoV-2, doresc să prezint câteva explicații. Eu o să explic situația de la spitalul unde lucrez, dar în situații similare (ca principiu, nu ca număr de paturi) se află multe altele din țară.

Vorbind de Spitalul «Victor Babeș» din Timișoara, în primul rând, aici sunt de fapt 5 clinici, 2 de Boli Infecțioase, 2 de Pneumologie și una de Chirurgie Toracică. În perioada de vârf a pandemiei din martie-aprilie, întreg Spitalul «Victor Babeș» a fost transformat în Spital Covid, astfel încât toți pacienții care erau internați aici cu alte boli au fost transferați la alte spitale, iar aici am reorganizat fluxurile necesare și am adaptat întreaga capacitate pentru a primi și trata numai pacienți covid. În acele condiții, am avut o capacitate de 240 paturi pe sectie și 12 paturi pe terapie intensivă.

Ulterior, după ce numărul pacienților covid a început să scadă în zona noastră, am refăcut circuitele și organizarea în aceste cinci clinici și le-am repus la dispoziția bolnavilor non-covid, care aveau (și au) nevoie urgentă de îngrijire și spitalizare (atât pe secție, cât și pe ATI) în specialitățile pe care le asigurăm, astfel că am păstrat doar în cadrul Clinicilor de Boli Infecțioase o zonă dedicată numai pacienților covid, care totaliza 50 paturi și 5 paturi pe terapie intensive”, a precizat Virgil Musta.

Aceasta este explicația pentru care zona dedicată a devenit neîncăpătoare, atât pe secţie, cât şi pe ATI. Urmează reconfigurarea circuitelor şi organizarea şi extinderea paturilor pe secţii şi de pe ATI dedicate numai COVID. De asemenea, vor fi transferaţi către alte spitale pacienţii cu alte afecţiuni.

„Dacă capacitatea de la noi va fi ocupată (situație pe care evident că nu ne-o dorim), vom avea nevoie de ajutor de la spitalele desemnate ca fiind de suport pentru pacienți covid (ex. Spitalul CFR sau chiar Spitalul Militar de campanie).

Între timp, de la începutul pandemiei, din donații sau cu ajutorul Primăriei din Timișoara am primit paturi și aparatură suplimentară, cu care putem extinde capacitatea, inclusiv la ATI, numai că avem o mare problemă legată de spațiul de amplasare, cât și de lipsa personalului medical”, a adăugat medicul Virgil Musta, purtător de cuvânt al Spitalului „Victor Babeş” din Timişoara.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/