Expertiză pentru contabilitatea dublă din magazinele “Mona Lisa”

explo 1000x200

Tribunalul Caraș-Severin a încuviițat efectuarea unei expertize financiar contabile solicitate de avocatul administratorilor SC Mona Lisa Comtur SRL și al angajaților inculpați pentru a se stabili dacă producătorul de mezeluri a făcut sau nu evaziune fiscală și dacă există vreun prejudiciu, așa cum susțin procurorii.

Expertul contabil va trebui se stabilească în primul rând dacă diferenţele dintre valoarea vânzărilor înregistrate în contabilitate şi cele din înscrisurile administratorului societăţii în perioada iulie 2013-iulie 2014 sunt doar în plus sau şi în minus. Apoi i se cere să stabilească valoarea prejudiciilor cauzate bugetului de stat (TVA şi impozit pe profit), pentru suma de 506.590,43 lei reprezentând vânzări neînregistrate la Magazinul 6 Caransebeş, pe care societatea le-a înregistrat în contabilitate la data de 10.09.2014, ulterior controlului. Expertul trebuie să se pronunțe și cu privire la suma de 1,7 milioane lei, diferență pe care inspectorii antifraudă au constatat-o între vânzările înregistrate în contabilitate şi cele din înscrisurile ridicate.

Instanța a mai încuviințat și alte obiective ale expertizei, printre care și determinarea valorii reale a impozitelor şi taxelor datorate bugetului de stat de către SC Mona Lisa Comtur SRL pentru perioada iulie 2013 – iulie 2014. Expertul va trebui să arate și cât din această valoare a fost achitată de către societate până la data de 29.02.2016 (prin plăţi voluntare şi indisponibilizări de bunuri şi bani cu ocazia inspecţiei din 30.07.2014). Reprezentanții societății au criticat de la bun început modul în care s-a făcut inventarul mărfurilor din magazine în momentul percheziției și au solicitat a se constata de către expert dacă s-au respectat normele legale privind inventarierea şi stabilirea rezultatelor inventarierii. Instanța a respins însă această solicitare.

Procurorii rețin în materialul de urmărire penală că în magazinele Mona Lisa s-ar fi ținut o contabilitate dublă și că nu toți banii încasați ar fi fost fiscalizați. Administratorii firemei resping aceste acuzații și tocmai din acest motiv au solicitat efectuarea unei expertize financiar-contabile.

banner 970 x 250