Coco Galescu şi Romeo Dunca au cucerit Polul Sud!

După ce au parcurs 300 de kilometri pe schiuri în cea mai vitregă zonă a planetei, cei doi exploratori şi-au împlinit visul, acela de a fi primii care duc tricolorul românesc la Polul Sud. Nici temperaturile extrem de scăzute, care pe unii colegi de expediţie i-au făcut să cedeze fizic, şi nici lipsa proviziilor n-au fost obstacole de netrecut pentru bănăţeni.

Alpinistul Coco Galescu şi omul de afaceri Romeo Dunca au intrat în istorie în această seară, fiind primii exploratori români care reuşesc să atingă Polul Sud. Călătoria începută la Caransebeş în urmă cu trei săptămâni s-a încheiat cu succes în urmă cu două ore. Deşi ştiau că va fi un test extrem de greu al propriilor limite, situaţiile neprevăzute care au apărut pe parcursul expediţiei au făcut-o şi mai dificilă.

Complicaţiile au apărut încă de la aterizarea pe aeroportul din Santiago de Chile, unde o parte din proviziile celor doi au fost confiscate de autorităţile chiliene.

Ultimele patru zile s-au dovedit a fi însă cele mai dificile, pentru că bănăţenii, alături de colegii lor,au fost nevoiţi să-l transporte pe sanie pe unul dintre participanţi. În vârstă de 75 de ani, olandezul Jann este fiul fiul unuia dintre cei patru exploratori care l-au însoţit pe Roald Amundsen în prima expediţie la Polul Sud, acum exact o sută de ani. Din cauza frigului şi a efortului fizic prelungit, acesta n-a mai putut înainta timp de câteva zile, însă în cele din urmă şi-a revenit.

Temperaturile scăzute au creat însă probleme şi membrilor mai tineri ai echipei. „În continuare, temperaturile sunt foarte scăzute şi din cauza acestui lucru, la unii au început sa apară primele semne de degerături. Nici pentru cele două femei, cea din Norvegia şi cea din Africa de Sud, situaţia nu este tocmai uşoară. Deşi unii dintre noi au considerat că sunt foarte bine antrenaţi, fac cu greu faţă condiţiilor vitrege de aici, transformând această expediţie într-o caravană a suferinţei”, a scris Coco Galescu în jurnalul de călătorie postat pe internet.

Astfel, Dunca şi Coco au fost nevoiţi să îşi ajute colegii care nu s-au acomodat la -35 de grade, cărându-le echipamentele. Deşi asta a încetinit ritmul de mers al echipei, punctul culminant al expediţie a fost atins chiar înainte de data fixată iniţial, 14 decembrie.