Există suficient lemn de foc pentru populația din Caraș-Severin!

fresh logs in a forest in winter time

Conducerea Direcției Silvice Caraș-Severin infirmă zvonurile apărute în spațiul public, potrivit cărora ar exista o criză de lemn destinat încălzirii locuințelor.

Suprafața pădurilor din Caraș-Severin este de circa 420 mii de hectare, ocupând 50% din cea a județului. La aceasta se adaugă și suprafața ocupată de vegetația forestieră, instalată în afara fondului forestier. În aceste condiții, resursa de lemn posibil de recoltat anual este suficientă, spune directorul Direcției Silvice Caraș-Severin, Ion Tabugan.

Intrând mai în detaliu, Tabugan precizează că, din suprafața de fond forestier din județ, RNP Romsilva, prin Direcția Silvică Caraș-Severin, administrează sau asigură serviciile silvice pentru 350 de mii hectare, restul fiind administrate de către cele trei ocoale silvice de regim sau așa-zisele ocoale private.

Pentru a evalua cât mai corect necesarul de lemn pentru încălzire, Direcția Silvică a efectuat un studiu la nivelul unităților administrativ-teritoriale, datele centralizate evidențiind faptul că necesarul anual de lemn pentru încălzire din județ este undeva între 300 mii și 350 mii mc, din care, din fondul forestier administrat de Romsilva, undeva la 220-230 mii mc, aici intrând pe lângă populație și instituțiile finanțate integral sau parțial de la bugetul de stat care utilizează ca sursă de încălzire lemnul.

Pentru anul 2022 programul de recoltare a masei lemnoase din fondul forestier administrat de Direcția Silvică este de 730 mii mc, din care 365 mii mc se valorifică prin vânzarea pe picior operatorilor economici, iar 365 mii mc trebuie exploatați în regie proprie.

„Dacă analizăm cum ajunge la beneficiarul final această resursă este necesar să precizăm faptul că Direcția Silvică poate să ofere spre vânzare la populație doar lemnul de foc rezultat din activitatea de exploatare în regie proprie, adică parte din cei 365 mii mc, deoarece cealaltă parte, de 365 mii mc, suntem obligați să o punem în piață ca lemn pe picior, fiind oferită spre vânzare operatorilor economici de profil. Desigur, și din acest volum rezultă lemn de foc, dar nu dispunem noi modul de comercializare, atâta timp cât, după vânzarea ca lemn pe picior, trece în proprietatea operatorilor economici. În situația în care se recoltează volumul de 365 mii mc destinat exploatării în regie proprie, Direcția Silvică va pune în piață cca. 150-170 mii mc lemn pentru încălzirea locuințelor, restul necesarului putând fi acoperit din resursa vândută pe picior operatorilor economici, din fondul forestier al UAT sau proprietate privată administrat Direcția Silvică sau de ocoalele silvice de regim, precum și din vegetația forestieră aflată în afara fondului forestier.”, a mai spus Ion Tabugan.

Stiri Timisoara si Resita publicitate online Brantner 1000x100px stiri Timisoara si Resita banner energie geotermală cu buclă închisă energia de la picioarele noastre fppg 2048x539
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/