În perioada 2007-2012, domeniul atragerii banilor europeni a fost caracterizat de un oarecare haos administrativ, din cauză că nu a existat o linie unitară și generală de abordare a proiectelor care s-au scris.
Maratonul întâlnirilor pentru elaborarea Strategiei de Dezvoltare Locală începe astăzi la sediul Primăriei Reșița cu dezbaterea consultativă în domeniul sănătății și al serviciilor sociale. În zilele următoare, pe lista discuțiilor se regăsesc: cultura, dezvoltarea economică și turistică, dar și tineretul, educația sau sportul. Atelierele de lucru se derulează chiar la sediul Primăriei.
„În anul 2014 începe o nouă perioadă de programare pentru Instrumentele Structurale ale Uniunii Europene, care reprezintă principala sursă de fonduri nerambursabile pe care o au la dispoziție comunitățile locale din România. Acest tip de strategie trebuie să demonstreze existența unei viziuni strategice a comunității, dar și oportunitatea, prioritatea și complementaritatea proiectelor de dezvoltare pe care le conține pentru îndeplinirea obiectivelor de dezvoltare armonioasă a comunității în perioada următoare de programare”, a declarat primarul Reșiței, Mihai Stepanescu.
Acesta susține că a fost nevoie de o abordare timpurile a tuturor acestor probleme și de o analiză strictă a modului în care pot fi dezvoltate toate domeniile importante pentru oraș, întrucât perioada 2007-2012 a prins municipiul nepregătit și din acest motiv banii europeni nu au ajuns în oraș în măsura în care ar fi fost nevoie.
În plus, acesta a adăugat că, pentru maximizarea șanselor de accesare a fondurilor europene nerambursabile, obiectivele strategiei trebuie să fie în linie cu obiectivele declarate ale Uniunii Europene, așa cum sunt prezentate în cadrul Strategiei „Europa 2020”, dar și cu obiectivele stipulate în cadrul documentelor elaborate la nivel național și regional.
Pe lângă angajații municipalității, la dezbateri participă și reprezentanții unei firme de consultanță.