Cheile Nerei, sub lupa ecologiștilor

casinoherculane by sungarden

Drumeția din acest weekend pe Cheile Nerei alături de voluntarii GEC Nera nu a fost doar o simplă excursie, ci s-au stabilit şi principalele probleme cu care se confruntă mediul natural din acea zonă.

Pe Cheile Nerei, din fericire, nu există poluare majoră care să îngrijoreze populația, însă sunt anumite ajustări de care are nevoie zona pentru a deveni conformă cu standardele unui traseu turistic. Astfel, în urma verificărilor din acest weekend, voluntarii care au participat la drumeție au stabilit schimbările necesare.

publicitate online in ziar Express de Banat

Problema principală este cea a vetrelor de foc, care împânzesc poienile de la cantonul silvic Damian și de lângă Lacul Dracului. Deşi turiștii ar trebui să folosească vetrele de foc deja existente, de multe ori aceştia preferă să mai ardă o bucată de iarbă. De asemenea, se pare că lemnele folosite pentru foc sunt chiar din pădurile din apropiere, și anume arbori tineri sacrificați fără voie.

Un aspect favorabil în această excursie a fost constatarea că, deși încă există deșeuri depozitate pe malul Nerei,  acestea sunt considerabil mai reduse decât în anii precedenți, semn că turiștii din zonă încep să devină mai civilizați.

publicitate ziar expresb 1000x100 pizzeria Dimitrios 1000x100

În această vizită pe Cheile Nerei, voluntarii participanți au rezolvat din mers problemele ce țin de infrastructura de vizitare: „ Au fost asigurate cu corzi de oţel şi ancore cele mai multe dintre porţiunile de risc ale traseului, deși acesta este încă inadecvat  practicării unui ecoturism civilizat”, explică Doina Mărgineanu, consilier pentru relaţii publice al GEC Nera.

În mare însă, Cheile Nerei se află într-o formă mai bună decât în anii precedenți, iar acest lucru nu poate decât să-i bucure atât pe voluntarii GEC Nera, cât și pe toți cărășenii:  „Activitatea a fost realizată de către voluntari de la Grupul Şcolar Agricol Oraviţa şi Grupul Şcolar Industrial Moldova Nouă care activează în cadrul GEC Nera, în baza unui contract de voluntariat. Fenomenele de agresiune împotriva mediului  ca urmare a unor activităţi ilegale care au fost constatate pe traseu sunt de mică amploare şi au fost  generate, de regulă, de practicarea turismului neorganizat”, completează Doina Mărgineanu.

untitled design set 970x90 px
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/