EXCLUSIV. Zeci de instituții, biserici, politicieni și artiști au încercat să-l scape pe primarul Mihai Stepanescu de pușcărie!

Judecat pentru fapte de corupție după ce a fost prins în flagrant de DNA primind mită, Mihai Stepanescu a prezentat instanțelor de judecată pozițiile unor nume grele legate de persoana sa, cu scopul de a scăpa de pușcărie. Printre acestea, Robert Negoiță sau maeștrii Sabin Păuța și Ștefan Popa Popa’s!

Stepanescu a cerut și primit mai multe recomandări de bună purtare de la instituții și chiar de la persoane fizice cu notorietate pentru a-i îmbuna pe magistrații care judecau faptele lui de corupție, zeciuiala pe care a practicat-o în Primăria Reșița.

Primele recomandări au venit de la primarul PSD-ist Robert Negoiță, în calitatea sa de președinte al Asociației Municipiilor din România. Mihai Stepanescu a făcut și el parte din structura de conducere a asociației. Și de la ITM Caraș-Severin fostul primar a primit o scrisoare de recomandare, deși instituția cu pricina este una de inspecție și control și ar trebui să dea dovadă de imparțialitate și echitate față de toți agenții economici, nu să „recomande” pe cineva, mai ales în fața instanței! Cuvinte frumoase au fost așternute pe hârtie și din Studioul Regional Radio România Reșița, de către Asociația Culturală „Reșița Română”, dar și de către Filarmonica „Banatul” din Timișoara!

Mihai Stepanescu e un om atât de bun și de onest încât a reușit să strângă în jurul său toți reprezentanții cultelor și confesiunilor. Ortodocși, penticostali sau baptiști, cu toții au recomandat judecătorilor persoana ex-primarului, despre care au avut numai vorbe de bine. L-au recomandat pe Mihai Stepanescu judecătorilor Parohia Moroasa Luncă, Parohia „Pogorârea Sf. Duh” (de pe Calea Caransebeșului), prin preotul Emil Crăciun, Parohia „Adormirea Maicii Domnului” (catedrala istorică), Parohia Ortodoxă Sârbă din Reșița, prin semnătura preotului Vasa Lupulovici, Biserica Creștină Baptistă „Betel” din Reșița, prin pastorul Gigel Olaru, Biserica Penticostală Nr. 1 „Cezareea” Reșița, prin pastorul Florin Circhină, și contabilul Toma Anderca, Biserica Penticostală Nr. 2 „Betel” din Reșița, Biserica Penticostală Nr. 7 „Izvorul Vieții” din Reșița.

Nici instituțiile importante din municipiu nu au rămas indiferente. Deși de pe site-urile unora dintre ele aflăm că au adoptat Strategia Națională Anticorupție, acestea n-au avut nicio reținere să recomande un  om care nu numai că era acuzat că a săvârșit fapte de corupție, dar și recunoscuse asta! Astfel, pe Stepanescu îl recomandă, în numele APIA Caraș-Severin, Dumitru Stepanescu, Cătălin Hogea, directorul Direcției pentru Sport și Tineret Caraș-Severin, ba chiar și Biroul Român de Metrologie Legală, prin ing. Radu Șerban, de la Serviciul Județean de Metrologie Legală Caraș-Severin. Maria Petcu îl recomandă și ea în numele Direcției Județene Poșta Română, fostul consilier județean Gheorghe Roșeți, în numele OCPI, sau Nicolae Ștefănescu, în numele OJPDRP. Arhitecta Ioana Mihăiescu scrie și ea două pagini despre colaborarea prodigioasă cu fostul edil și director al Direcției Silvice, dar la fel face și liderul de sindicat Marian Apostol!

Stepanescu a încercat să se folosească și de două nume cu mare greutate. Ștefan Popa Popas și  maestrul Sabin Păuța au scris și ei câteva pagini în favoarea fostului primar, doar, doar va scăpa de pușcărie. Și instituții europene, cum este Comitetul Regiunilor, sau asociații europene semnează recomandări pentru fostul edil. Nu putea lipsi însă din această lungă listă Direcția Silvică, instituție care i-a dat lui Mihai Stepanescu două recomandări: una semnată de către fostul director, Ștefan Stănescu, și o alta de actualul director, Daniel Poliță.

În sala de judecată, din păcate pentru Stepanescu, teancul de recomandări n-a prea contat pentru judecătorii Tribunalului Caraș-Severin și nici pentru cei de la Curtea de Apel, ambele instanțe pronunțând o condamnare cu executare pentru cel mai recomandat primar de municipiu reședință de județ din istoria post decembristă a României. Au cântărit mult mai mult faptele și cele arătate, cu probe, de către procurori. „Inculpatul s-a plasat singur în afara sistemului administrativ pe care ar fi trebuit să îl slujească, a trădat valorile fundamentale ale acestui sistem şi a dezonorat corpul profesional din care formal făcea parte. (…) Este demn de remarcat atitudinea lipsită de scrupule a inculpatului, care pentru protejarea imaginii sale de edil pus în slujba comunităţii nu a ezitat să se folosească de altă persoană, deoarece în acest fel se credea în siguranţă”, sunt cuvintele procurorului DNA. Total altceva!

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/