EXCLUSIV: Şpagă la IPJ, ISU şi CMJ

Dosarele trimise în judecată de DNA Timişoara scot la iveală tot mai des corupţia din instituţiile cărăşene. Dorin Militaru, fostul comandant al Centrului Militar Judeţean, şi Vasile Tomoiagă, fostul inspector-şef al ISU, spre exemplu, vin astăzi în faţa instanţelor cărăşene. În dosarele procurorilor anticorupţie apare însă şi numele fostul inspector-şef al IPJ Caraş-Severin.

Vasile Tomoiagă are astăzi termen la Judecătoria Reşiţa, în procesul în care e judecat pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, după ce în sarcina lui s-a reţinut că a fost implicat în fraudarea examenului din 2007de încadrare pe posturi în cadrul ISU. Potrivit procurorilor, acesta şi-ar fi angajat inclusiv ginerele ca urmare a modificării notelor obţinute la probele sportive. Numele comisarului de poliţie Dorin Militaru, pe vremea aceea comandant al Centrului Militar Judeţean, apare şi el în dosarul fraudei de la ISU. Mai mult decât atât, Militaru a fost trimis în judecată într-un alt dosar, legat de angajările pe şpagă la ISU şi în cadrul IPJ, în care este acuzat de trafic de influenţă, dar şi alte infracţiuni. “Personal, inculpatul Militaru Dorin şi-a asumat fără niciun dubiu şi traficul de influenţă comis în legătură cu intenţia de fraudare a concursului de admitere a denunţătorului ca subofiţer în cadrul ISU Caraş-Severin recunoscând că mia de euro pretinsă denunţătorului şi primită de la acesta din urmă ar fi fost dată fostului inspector-şef al inspectoratului, colonelul Tomoiagă, al cărui nume l-a precizat explicit”, se reţine în rechizitoriul DNA.
În plus, în acelaşi dosar intervine şi numele lui Dumitru Micu, fostul inspector-şef al IPJ Caraş-Severin. “În acelaşi context, inculpatul Dorin Militaru făcea o referire explicită şi la comisarul-şef Micu, în legătură cu angajarea denunţătorului Iancovici Mile Ştefan ca agent de poliţie”, se mai arată în rechizitoriu. Elecventă în acest sens este discuţia pe care Militaru a purtat-o în 7 octombrie 2011, cu denunţătorul Iancovici, interceptată de DNA:

Iancovici: Domnu’ Militaru, eu am avut încrederea cea mai mare în dumneavoastră.
Militaru: Păi da mă, dar nu eu rezolvam chestia asta. Deci, era vorba de Bucureşti, nu era vorba de aici. Că aicea ţi-am zis, m-am bazat pe Tomoiagă… am văzut că a întors-o, asta, ţi-am dat ăia înapoi.
Iancovici: Da, ăia o mie de euro, de la pompieri mi i-aţi dat.
Militaru: Cu acesta, cu Micu, să-l f…, că şi el a zis că rezolvă. Şi pe nepotul său şi pe tine şi pe acesta, p…, n-a rezolvat niciunul. Când a fost inspector-şef, doar ştii atunci. Şi de aia…