EXCLUSIV. Șmenurile prefectului Ciobanu și influența premierului Ponta, pentru milioanele grupului infracțional condus de Pistol!

Fostul prefect de Caraș-Severin, Nicolae-Miu Ciobanu, a mințit prin omisiune, într-un pur stil miliţienesc, străduindu-se să ţină cât mai ascunsă relaţia sa periculoasă cu firma de pază Mike Security. A lăsat însă foarte multe urme și are toate șansele să ajungă în pușcărie!

În 2010, Nicolae-Miu Ciobanu s-a pensionat din poziţia de adjunct al şefului Poliţiei Reşiţa. După ce aproape cinci ani a vegheat la ordinea publică a municipiului! N-a făcut-o în niciun caz pentru a-și crește nepoții, ci pentru că tot bagajul de cunoştinţe şi informaţii acumulat în activitatea polițienească putea să-i aducă foarte mulți bani. A înființat în acest sens o firmă de pază. Relaţii avea deja destule, dar a primit și un important sprijin politic. De la Ion Mocioalcă, liderul PSD Caraş-Severin, dar şi, spun gurile rele, de la Sorin Frunzăverde, pe care l-ar mai fi ajutat cât a condus Poliţia Reşiţa. Ciobanu s-a mișcat foarte repede pe o piață pe care nu e chiar atât de simplu de intrat. Cu sprijinul politic avut, a reuşit foarte rapid nu numai să doteze cu echipamentul necesar firma de pază, ci să obţină şi licenţa necesară funcţionării. Potrivit catalogului de firme Ciclex, compania Miu Guard Security SRL își avea sediul social chiar în locuinţa din Caransebeș a viitorului prefect, de pe Calea Severinului. Iar numărul de telefon de contact era, potrivit cărţii de telefoane, al abonatului persoană fizică Ciobanu Miu Nicolae. (https://caransebes.cylex.ro/firma/miu+guard+security-729706.html http://www.abonati.me/1219823/CIOBANU-MIU-NICOLAE)

Ciobanu, acționar în firma lui Pistol!

În 2011, fiind implicată într-o amplă anchetă a DNA şi dovedită că a încheiat fictiv un contract de pază cu firma SC Banat Construct SRL pentru paza unui festival agricol la Dezeşti, Mike Security şi-a pierdut licenţa de operare ca firmă de pază, Viorel Pistol riscând chiar să îşi piardă afacerea. A apelat, însă, la un colaborator mai vechi, fostul adjunct de la Poliția Reşiţa, Nicolae-Miu Ciobanu, care avea şi el acum o firmă de pază. Cei doi au aranjat fuzionarea Miu Guard cu Mike Security și astfel aceasta din urmă s-a putut folosi de licenţa firmei de pază înființate de Ciobanu. Ca urmare a fuziunii, Ciobanu a primit 17 la sută din acţiunile companiei lui Pistol şi a fost numit administrator al acesteia.

Încasări uriașe cu Ciobanu la ITM și Ponta la Palatul Victoria!

Întâmplător sau nu, a fost perioada cea mai prosperă pentru Mike Security, apărând uriaşe şi bănoase contracte cu Statul, mai ales după ce Victor Ponta a devenit premier. Tot atunci a fost rezolvată şi problema cu dosarul de deturnare de fonduri trimis de DNA în judecată, firma fiind scoasă de sub răspundere pentru semnarea contractului fictiv de pază, iar administratorul de atunci al firmei scăpând cu o condamnare de doar două luni de puşcărie. Cu suspendare!

Instalarea lui Victor Ponta la Palatul Victoria a adus numiri noi în conducerea Complexului Energetic Oltenia, presa gorjeană scriind despre presiunile care s-au făcut pentru ca firma Mike Security să primească un contract de pază de 63 de miliarde de lei! Cristian Anton, jurnalist la Replica Online, scria încă din anul 2012 că firma Mike Security, care voia paza CEO, este o firmă dubioasă „cu o cifră de afaceri de 66 de miliarde de lei şi cu 0 (zero) lei profit!”. Potrivit jurnalistului, Victor Ponta și-a uns un om la conducerea CEO, iar Mike Security a primit acel faimos contract de pază. Au urmat alte contracte, la fel de controversate, cu Transelectrica sau Enel, cu sume la fel de mari.

Cea mai mare problemă de la acea vreme pentru Mike Security au fost controalele ITM care, potrivit Gorj Exclusiv, avea contracte uriaşe în desfăşurare. „În aceea perioadă, societatea derula contracte de 7 milioane de euro cu ENEL, pentru paza obiectivelor companiei din zona Banat şi Dobrogea, iar ITM i-a aplicat acesteia mai multe amenzi pentru munca la negru. Potrivit unor informaţii publice, şi Serviciul de Investigarea Fraudelor din cadrul IPJ Constanţa a derulat o amplă anchetă pe aceeaşi linie, după ce a fost sesizat de angajaţii firmei că sunt abuzaţi – nu erau plătiţi pentru ore suplimentare şi nu aveau contracte de muncă”, scriau cei de la Gorj Exclusiv, adică exact o parte din faptele pentru care s-au şi făcut percheziţiile de zilele trecute.

Dar și aceste probleme s-au rezolvat destul de simplu. În februarie 2013, PSD l-a uns pe Nicolae-Miu Ciobanu tocmai în funcţia de inspector-şef al ITM Caraş-Severin! Acesta a ieşit, oficial, din Mike Security Group, odată cu numirea în acest post, iar din acel moment firma nu a mai fost călcată de inspecţia muncii. Sau cel puţin inspectorii nu au mai descoperit bodyguarzi angajaţi la negru de societatea de la care fusese propulsat şeful lor! Un an mai târziu, în martie 2014, în evoluţia profesională a lui Miu a urmat un nou salt spectaculos. A fost instalat subprefect al judeţului, iar mai apoi chiar prefect. Bineînţeles, tot sprijinit de PSD!

Schimb de gardă la Mike Security

Pentru că viza funcţii de demnitate publică şi se ferea să fie asimilat Mike Security, Miu Ciobanu a renunţat la acţiunile sale de la Mike Security şi la administrarea companiei. Doar scriptic însă! Pentru că în locul său a apărut Daniel Ciobanu, nimeni altul decât fiul său! Potrivit declaraţiei de avere a acestuia, Daniel Ciobanu a fost iniţial angajat la Mike Security. Practic, era angajat la firma din care tatăl său avea iniţial 17 la sută. Poziţia de angajat nu punea în situaţii de incompatibilitate firma în multele şi uriaşele contracte cu Statul, fie că vorbim de Complexul Energetic Oltenia sau de Enel. (http://www.itmcaras.ro/images/doc/deav/2014/Ciobanu%20Ioan.pdf)

După ce şi-a terminat studiile, Daniel Ciobanu a fost introdus de nașul său, nimeni altul decât preşedintele PSD Caraş-Severin, Ion Mocioalcă, şi, la rându-i, finul premierului Victor Ponta, într-o adevărată „Academie de Evaziune”, care s-a dovedit a fi Primăria Bucoşniţa. Procurorii Parchetului Înaltei Curți au arătat, într-un alt dosar cu prejudiciu fabulos, că Bucoşniţa era cartierul general al unui alt om de afaceri din sfera de influență a PSD, Ion Bejeriţă. Mâna dreaptă a acestuia este chiar viceprimarul din Bucoşniţa, fost administrator al firmelor lui Bejeriţă şi care, pentru că a dansat bine în hora evazionistă şi infracţională, la alegerile din 2012 a fost „promovat” viceprimar la Comunei Bucoşniţa. Aici a fost angajat şi Daniel Ciobanu. Probabil, tocmai pentru a-şi însuși metodele evazioniste! Ciobanu jr. a simțit însă miros de bani și mai mulți în altă parte. I-au făcut cu ochiul fondurile europene sau cele de la bugetul naţional pentru cursuri de formare şi pentru angajarea şomerilor. Daniel Ciobanu s-a angajat la Inspectoratul Teritorial de Muncă Caraş-Severin, instituţie unde tatăl său era şef, însă suspendat pe perioada exercitării funcţiei de subprefect şi, apoi, de prefect.

Cum Nicolae-Miu Ciobanu şi-a anunţat demisia din funcţia de prefect, în urma audierii sale la DIICOT, acesta urmează să revină în postul de director al ITM Caraş-Severin, din care se suspendase şi unde îl va avea subordonat chiar pe fiul său, Daniel Ciobanu. Prefectul și-a motivat demisia prin aceea că nu vrea să știrbească imaginea instituției după ce a fost administrator al Mike Security mai multe luni din anul 2011. Ciobanu nu a suflat însă o vorbă despre calitatea sa de acţionar la Mike Security!

Au lăsat urme destule!

Ciobanu senior și Ciobanu junior s-au străduit să nu lase prea multe urme, numai că la telefon au fost guri slobode. Chiar din referatul de arestare preventivă a lui Viorel Pistol reiese clar cum tânărul Daniel Ciobanu, deşi angajat la ITM pentru a verifica respectarea legii, coordona oarecum, cu sprijinul tatălui său, activitatea Mike Security. De altfel, procurorii au descoperit că, deşi înalt funcţionar public, Nicolae-Miu Ciobanu încă mai avea împuternicire pe conturile Mike Security!

Inspectorii din cadrul ANAF Deva au fost în control la firma de pază și au constatat că Ciobanu senior încă deţinea calitatea de împuternicit pe contul SC Mike Security Group SRL. Şi în prezent prefectul s-ar fi preocupat de problemele Mike Security Group SRL. Astfel, la data de 28 iunie 2015, la ora 17:26:51, doi dintre cei implicaţi în această evaziune, Ciobanu Ioan-Daniel şi Pistol Ivan Viorel Călin Marian, au discutat despre o „îndrumare” care, cel mai probabil, provine de la prefectul Ciobanu la acea dată.

Pistol: Da vă rog. Alo.

Ioan Daniel Ciobanu: Şefu.

Pistol: Alo. Da.

Ioan Daniel Ciobanu: Să trăieşti. Dani la telefon.

Pistol: Zi Dani.

gif card de energie dacus 1000x100

Ioan Daniel Ciobanu: Auzi.. ăăă… am primit o vorbă să-ţi spun să faci contestaţie la Timişoara la Finanţe.

Pistol: La?

Ioan Daniel Ciobanu: La Timişoara la Finanţe la licitaţie.

Pistol: Ăhă, ăhă. Păi au anulat procedura.

Ioan Daniel Ciobanu: Păi na şi o zis să faci contestaţie.

Pistol: Da? Bun.

Ioan Daniel Ciobanu: Da. Ca să rezolvi treaba.

Pistol: Ăhă.

Ioan Daniel Ciobanu: Bun? Hai.

Pistol: Bun tati. Am înţeles. Gata şefu.

Ioan Daniel Ciobanu: Na bun. Hai să trăieşti.

Pistol: Gata. Hai. Hai te pup. Pa, pa.

Ioan Daniel Ciobanu: Bun. Ceau.”

În data de 29 iunie 2015, Ioan Daniel Ciobanu i-a dat un sms tatălui său, prefectului Ciobanu Miu Nicolae: „Nu lasă, nenea ăla cu contestația m-a întrebat dacă trebe făcută în urma rezultatului anulat sau pe alt motiv?!” Ambele discuţii au ajuns şi în procesele-verbale de interceptare ale procurorilor!

Ce are factura cu Prefectura?!

Potrivit anchetatorilor, Ciobanu ar fi fost implicat, în anul 2010, înainte de a deţine funcţia de prefect, fiind administratorul Miu Guard, în acţiunile unei reţele care folosea metoda „Factura”, adică introducea în evidenţele contabile facturi fictive pentru micşorarea bazei impozabile, metodă prin care ar fi prejudiciat statul. Conform surselor citate, 20 de firme au fost puse sub învinuire în dosarul de evaziune fiscală cu un prejudiciu de aproximativ 25 de milioane de lei. Anul trecut, mai multe percheziţii au fost făcute la Caransebeş şi Oţelu Roşu cu această tematică, dar, la acea vreme, anchetatorii încă nu au suflat vreo vorbă despre implicarea lui Ciobanu, ancheta fiind şi acum în desfăşurare…

A participat la constituirea grupului infracţional!”

Procurorii DIICOT susţin că Miu Ciobanu ar fi participat direct la constituirea grupului infracţional prin suportul dat lui Viorel Pistol-Ivan, cel care este socotit de procurori capul reţelei. În perioada în care Mike Security era administrată de Miu-Nicolae Ciobanu, procurorii au descoperit mai multe tranzacţii care ar fi fictive. „Din analiza documentelor ridicate se constată că un număr de aproximativ șapte facturi în valoare de aproximativ 687.824,07 lei au fost emise în perioada în care inculpatul Ciobanu Miu-Nicolae deţinea funcţia de administrator la SC Mike Security Group SRL”, susţin procurorii DIICOT.

De aici înţelegem clar că prefectul Ciobanu a fost ridicat chiar din sediul Prefecturii nu pentru a da declaraţii, aşa cum a lăsat să se înţeleagă iniţial, ci pentru a i se aduce la cunoştinţă că deţine calitatea de învinuit în acest dosar! Amănunt despre care, de asemenea, nu a pomenit în comunicatul de presă cu privire la demisie…