EXCLUSIV. Reșița s-a faultat singură! Metalul a fost “falimentată” premeditat!

În vara anului 2013, proiectul Metalul Reșița era primit cu entuziasm în Valea Domanului. Era atunci și pe placul administrației locale, care se angajase în baza unui contract să susțină financiar și material noua echipă de fotbal de Liga a II-a.

Pentru aducere aminte, în 2013, cluburile vâlcene Damila Măciuca și CSM Râmnicu Vâlcea au făcut schimb de acționari și jucători, iar în urma acestui schimb acționarul Cătălin Rufă, proprietarul Clubului de Fotbal Damila Măciuca, s-a înțeles cu autoritățile din Reșița, mutând echipa în municipiul de pe Bârzava și schimbându-i numele în CS Metalul Reșița.

O perioadă, lucrurile au stat foarte bine în Valea Domanului, echipa avea rezultatele scontate și se bătea de la egal la egal la promovare cu echipe cu bugete mult mai mari, care de altfel au și făcut pasul spre prima ligă, ASA Târgu Mureș și CSU Craiova. Problemele au apărut în cel de-al doilea sezon, când Metalul încă era o echipă puternică și ataca promovarea în duel cu ACS Poli Timișoara.

Fostul primar Mihai Stepanescu și acționarul majoritar Cătălin Rufă nu mai erau pe aceeași lungime de undă, iar “meciul” dintre cei doi a avut repercusiuni asupra echipei de fotbal. Obligațiile contractuale ale Municipiului Reșița începuseră să nu mai fie respectate și de aici nu a fost decât un pas până la intrarea în insolvență.

Express de Banat a intrat în posesia unui document întocmit de specialiști în proceduri de insolvență, care atestă situația reală în care a ajuns Metalul Reșița.

“Conform art. 169 din Legea 85/2014, în cazul în care în raportul de cauze sunt identificate persoane cărora le-ar fi imputabilă apariția stării de insolvență a debitorului, la cererea administratorului judiciar sau a lichidatorului, judecătorul sindic poate dispune ca o parte sau întregul pasiv al debitorului, persoană juridică, ajuns în stare de insolvență fără să depășească prejudiciul aflat în legătura de cauzalitate cu fapta respectivă, să fie suportată de membrii organelor de conducere și/sau supraveghere din cadrul societății, precum și de orice alte persoane care au contribuit la starea de insolvență a debitorului. Deschiderea procedurii insolvenței împotriva Club Sportiv Metalul Reșița SA s-a făcut prin sentința civilă din data de 18.09.2015, pronunțată de Tribunalul Caraș-Severin în dosarul nr. 2465/115/2015, la cererea Club Sportiv Metalul Reșița SA.”

Din același document reiese și cum s-a ajuns în starea de insolvență: “Conform Hotărârii de Consiliu Local Reșița nr. 262/04.10.2013, se aprobă participarea Municipiului Reșița în cadrul asociației (Municipiul Reșița cu Clubul Sportiv Metalul Reșița și cu Asociația Clubul Sportiv Municipal Metalul Reșița) cu o cotizație anuală de 1.200.000 lei, respectiv 100.000 lei/lună. În anul 2014, Municipiul Reșița a cotizat cu suma de 1.094.300 (cu 9% mai puțin decât obligația lunară). În anul 2015, în ianuarie-august, cotizația a fost de 358.000 lei, adică 39.800 lei/lună (cu 60% mai puțin decât obligația lunară). În perioada 2013-2015, Asociația Club Sportiv Metalul Reșița a virat (banii primiți de la Municipiul Reșița) către Clubul Sportiv Metalul Reșița un total de 1.913.888 lei (conform extraselor de cont, op-urilor și a chitanțelor din 2013-2015). În perioada 2013-2015, dl Rufă Edmond Cătălin a cotizat cu suma totală de 219.200 lei (conform extraselor de cont, op-urilor și a chitanțelor din 2013-2015),”

“În privința persoanelor cărora le-ar fi imputabilă ajungerea societății debitoare în încetare de plăți, din cadrul evidențelor contabile de care dispunem la acest moment, perioada analizată și pe baza cărora este întocmit prezentul raport, reiese că ajungerea debitoarei în încetare de plăți a fost determinată de nerespectarea contractului de asociere, ajungându-se la incapacitate de plată.

Conform prevederilor art. 11 din contractul de asociere nr. 38/2013, Clubul Sportiv Metalul Reșița SA avea obligația de a susține financiar remunerațiile jucătorilor, antrenorilor, arbitrilor și ale observatorilor, să efectueze plata taxelor și impozitelor aferente veniturilor realizate de societate în urma asocierii și a cheltuielilor efectuate. De asemenea, se obliga să achite din fondurile sale cheltuielile necesare funcționării optime a echipei de fotbal.

În condițiile în care cotizația de la Municipiul Reșița în anul 2015 a fost foarte mică, comparativ cu anul precedent 2014, nerespectându-se contractul de asociere, iar în prezent situația echipei de fotbal este incertă, managementul societății nu a găsit noi surse de finanțare. Veniturile înregistrate de pe urma biletelor vândute nu au fost îndeajuns pentru a susține activitatea curentă a debitorului, a achitării obligațiilor financiare către jucători și către Bugetul de Stat”, se mai arată în raportul care prezintă cauzele și împrejurările care au condus la insolvența societății SC Club Sportiv Metalul Reșița SA.

Concluziile specialiștilor în insolvență sunt destul de clare și arată fără dubii cine se face vinovat de situația în care a ajuns Metalul Reșița, echipă care va participa pentru al patrulea sezon consecutiv în Liga a II-a, conform hotărârii de luni a Comitetului de Urgență al FRF: “Nerespectarea contractului de asociere în participațiune prin diminuarea cotizației efectiv plătite de către Municipiul Reșița în anul 2015 (în ianuarie-august) către debitor, în valoare de 358.000 lei, adică 39.800 lei/lună (cu 60% mai puțin decât obligația lunară contractuală. Astfel, a fost dificilă susținerea de către ceilalți acționari în perioada anului 2015 a echipei de fotbal.”

Ceea ce au stabilit specialiștii în insolvență e deosebit de grav și va avea mai mult ca sigur implicații penale. Practic, administrația publică locală și-a bătut joc de banii orașului. Mai întâi i-a investit în echipa de fotbal, pe care, mai apoi, după ce primarul penal Mihai Stepanescu l-a acuzat de mari nereguli pe Cătălin Rufă, să împingă clubul spre colaps. Cu bună știință!

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/