Parchetul de pe lângă Judecătoria Caransebeş le-a prezentat lui Ion Velescu şi lui Isae Babeu materialul de urmărire penală întocmit pe numele lor, edilul-şef şi fostul vice al comunei urmând să fie trimişi în judecată în cel mai scurt timp.
Cei doi sunt acuzaţi că, în perioada 2006-2008, ar fi încheiat mai multe contracte fictive cu o firmă din Caransebeş, pentru realizarea unor lucrări în comună şi satele aparţinătoare, lucrări care, de fapt, ar fi fost făcute de oamenii din Luncaviţa. “Este într-adevăr înregistrat un dosar, dumnealui este cercetat pentru infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, alături de o altă persoană, Babeu Isae, care a deţinut funcţia de viceprimar în perioada respectivă, 2006-2008”, a confirmat pentru Express de Banat, procurorul Iuliana Cherşa, purtător de cuvânt al Parchetului de pe Lângă Judecătoria Caransebeş.
Contracte fictive
Căminul cultural, dispensarul medical şi grădiniţa de la Verendin, dar şi Şcoala cu cls. I-VIII şi cabinetul medical de la Luncaviţa ar fi obiectivele pentru care s-ar fi încheiat contracte fictive. “Sunt cercetaţi pentru că în această perioadă au încredinţat mai multe lucrări de construcţie, de reabilitare, amenajare, întreţinere şi reparaţii ale unor obiective din localitate către o societate care n-a avut nici mijloacele materiale, nici forţele de muncă necesare pentru efectuarea lucrărilor. Primarul PD-L şi viceprimarul au acceptat spre decontare devize şi facturi pentru lucrări fictive, care au stat la achitarea din bugetul statului a unor sume cu titlu de contravaloare a prestaţiilor neefectuate de către societatea respectivă. În realitate, toate aceste prestaţii au fost efectuate de către cetăţenii din localităţile respective, în mod voluntar sau pentru sume modice, care au fost achitate de administratorul societăţii respective, iar materialele au fost achitate de Primăria Luncaviţa”, mai precizează procurorul Iuliana Cherşa.
Primarul se declară nevinovat
Primarul din Luncaviţa este convins că acest dosar este o consecinţă a jocurilor politice care se fac înainte de alegeri. “E un dosar de pe vremea campaniei trecute. Mi-au făcut reclamaţii contracandidaţii mei, Parchetul s-a sesizat, apoi ei nu au mai recunoscut că au scris. Parchetul mi-au făcut un control, la toate lucrările pe care le-am avut. Doamna procuror spune că am creat un prejudiciu de vreo 800 de milioane de lei vechi, sau ceva de genul ăsta. S-a făcut şi experzită tehnică şi contabilă, care spun că eu am făcut cu mult mai puţini bani decât trebuia în realitate. Părerea mea este că e ceva politic la mijloc. Eu am făcut cam totul la jumătate de preţ, am făcut cu bani mai puţini, nu mai mulţi”, a declarat primarul Velescu.
Procurorul de caz vorbeşte despre un prejudiciu de 113.000 lei şi l-a pus sub acuzare şi pe administratorul SC Marocanu, în sarcina acestuia fiind reţinute infracţiunile de complicitate la abuz în serviciu şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.