EXCLUSIV. Percheziții pentru lucrările fără aviz de la zidurile cetății Arcidava!

Surse din cadrul anchetatorilor au dezvăluit pentru Express de Banat că descinderile de ieri de la Direcția de Cultură Caraș-Severin ar fi avut legătură cu arheologul Caius Săcărin și cu construcțiile fostului prefect al județului, Gheorghe Cahniță!

Arheologul Muzeului Banatului Montan coordona şi activitatea de avizare pentru descărcarea de sarcină arheologică a Direcţiei de Cultură. Potrivit directoarei Liubiţa Raichici şi dr. Dumitru Ţeicu, director al Muzeului Banatului Montan, documentaţia de teren trebuia înaintată Ministerului Culturii şi Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice. Se pare că anchetatorii au suspiciuni că unele avize de descărcare de sarcină arheologică ar fi fost emise fără ca arheologul Săcărin să mai aştepte pronunţarea Ministerului Culturii.

Pe surse, am aflat că ar fi vorba despre lucrări de construcţie într-o zonă foarte importantă din punct de vedere istoric, zonă ce ar aparţine administrativ localităţii Vărădia, localitate pe teritoriul căreia a fost identificată cetatea de epocă romană Arcidava. Aici, Săcărin ar fi „fentat” CNMI şi Ministerul Culturii, dând, se pare, avizul de descărcare de sarcină istorică fără să mai trimită rapoartele de teren la Bucureşti şi să aibă confirmarea specialiştilor de acolo că în zonă se poate construi. Avizul i-ar fi fost necesar fostului prefect Gheorghe Cahniţă, care are ceva construcţii în zonă.

Directorul Direcţiei de Cultură, Culte şi Patrimoniul Naţional Caraş-Severin, Liubiţa Raichici, a declarat pentru Express de Banat că astăzi va organiza o conferinţă de presă în care va da toate informaţiile din acest caz.

 

CITEȘTE ȘI: NEWS ALERT. Descinderi la Direcția de Cultură pentru avizele de descărcare de sarcină arheologică!