„Oamenii pot ieși împreună la orice eveniment sau la cumpărături, la film sau restaurant, concerte, spectacole sau pe stadion. Masca nu este obligatorie în aer liber, dar mulți o poartă din proprie inițiativă. În schimb, e obligatorie în spații închise acolo unde nu se poate intra fără certificatul verde”, spune Camelia Ionela Pătășanu, care a lucrat ani buni în colectivul reșițean al Serviciului Județean de Ambulanță.
Una dintre țările din Europa cu impact mare al vaccinării după Portugalia, Islanda și Malta, Spania are o specificitate aparte prin faptul că au fost eliminate restricțiile în aer liber. Spania a fost una dintre țările cele mai puternic afectate de pandemia SARS-CoV-2, cu peste 5 milioane de infecții și 87.000 de decese. În primele etape, a figurat împreună cu Italia sau Regatul Unit printre zonele zero, roșii, de pe Bătrânul Continent. Jurnalul medical The Lancet notează că „mai mult de 80% din populația spaniolă este complet vaccinată, iar experții încep să creadă că țara este pe cale să realizeze ceva ce părea imposibil în urmă cu doar câteva săptămâni: imunitatea colectivă”.
„În proporție foarte mare a fost folosit vaccinul Astra Zeneca, pe care multe alte țări l-au refuzat pe motiv de risc de embolii, cazul Spaniei arătând că nu a existat acest risc”, menționează Camelia Pătășanu, care spune că populația a fost de acord, a aplicat și respectă în continuare măsurile transmise de autorități. Acestea se referă desigur la norme numite „de bun simț” pe care fiecare le aplică din conștiință, după cum sunt distanțarea socială, utilizarea dezinfectanților și a măștii de protecție.
„Aici campaniile de vaccinare au fost destul de bine puse la punct în sensul că, în funcție de priorități, prezentarea la vaccin a fost anunțată de la centrele de medicină, care găzduiesc medicii de familie. Întâi au fost vaccinați vârstnicii apoi personalul medical, polițiștii și cadrele didactice. Sigur că și aici sunt destui negaționiști și constat asta cu tristețe chiar printre conaționali, români stabiliți și ei în Regiunea Murcia, care nu vor să se vaccineze. O fac pe propria lor răspundere, statul având și măsuri coercitive. Ceea ce constat pozitiv mai ales în rândul persoanelor în vârstă este dorința acestora de protecție suplimentară: cer să fie vaccinați și contra gripei. În Spania statul asigură vaccinurile de acest fel, gratuit, de la o anumită vârstă. Lumea se vaccinează și din cauza restricțiilor, fără certificat verde nu se poate intra la mall, la discotecă, în restaurante. Urmează perioada mult așteptată de spanioli când au loc reuniunile numite Cena de Navidad, adică Cina de Crăciun. Sunt cunoscutele fieste organizate de instituții la restaurant pentru salariați, împreună cu colegi de muncă, între prieteni sau cu familia. Așa ceva nu poate fi ratat încă un an!”
Camelia Ionela Pătășanu, a plecat de mulți ani din sistemul sanitar românesc, dar continuă activitatea într-o zonă apropiată, conducând o clinică de estetică medicală, nutriție, psihologie și terapii complementare din San Pedro del Pinatar, Regiunea Murcia. Spune că a simțit pe propria-i piele greutatea lockdownului de anul trecut când din martie și până la sfârșitul lunii mai totul a fost închis, activitatea clinicii – suspendată, lipsind interacțiunea cu clienții și pacienții. Statul a asigurat subvenționarea sub formă de șomaj tehnic. Trăiește cu o teamă permanentă legată de virus, a cărui rată de infectare la nivel național este din nou în creștere. Știe că posibila lui transmitere în rândul personalului ar compromite din nou activitatea clinicii.