EXCLUSIV. Narcis Mihăilă e un învingător! „A fost cursa vieții mele!”

Îndemnul olimpic CITIUS, ALTIUS, FORTIUS i se potrivește perfect reșițeanului Narcis Mihăilă. Campionul nostru a strâns din dinți și a dus la bun sfârșit cea mai dură probă din atletism, 50 km marș. Și nu oricum, ci cu un record personal și cu barem pentru Campionatul Mondial!

Cursa olimpică de 50 km marș, desfășurată pe Plaja Pontal din Rio de Janeiro, a fost proba de rezistență pentru Narcis Mihăilă. Nu i-a fost ușor, a văzut cum sub ochii lui se prăbușeau alți atleți, dar nu s-a oprit decât după ce a trecut linia de sosire. Cu patru ore, două minute și 46 de secunde a stabilit un record personal, exact ce-și propusese înaintea plecării în Brazilia.

„Sunt fericit că am reușit să fac record personal. Sunt și relaxat pentru că am scăpat și pot să stau puțin, să mă mai relaxez. Mai sunt patru zile, după care vom pleca spre România. Vom sta o zi sau două la Reșița, după care vom merge zece zile la mare, într-un cantonament de refacere”, a spus Narcis Mihăilă.

leader board 728 x 90 px

Campionul reșițean a vorbit pentru Express de Banat despre condițiile în care s-a concurat la Rio: „E puțin spus că a fost o vreme călduroasă. A fost umiditate foarte mare, au fost undeva la 34-35 de grade. Eu, cel puțin, pe la kilometrul 30 simțeam așa pe spate și pe gât ca și cum îmi ardea pielea. Am avut momente când și mie mi s-a luat «lumina», pe o perioadă scurtă m-a luat o mică amețeală, dar n-am băgat-o în seamă. În rest, mulți concurenți au avut probleme, au abandonat, la întoarcerea la kilometrul 40 un sportiv a căzut în cap, n-am văzut exact faza, dar m-am speriat, mă gândeam că dacă și mie mi se întâmplă același lucru, e de rău. A fost o cursă foarte grea, din cauza condițiilor atmosferice. Cred că a fost cea mai grea cursă pentru mine, de când fac pregătire pentru 50 km marș și particip la concursuri. Eu sunt fericit că mie mi-a ieșit. Ca și la Roma, a fost o zi bună, am reușit să-mi îmbunătățesc vechiul timp cu aproape un minut. Lucrul acesta mă face să mă simt puternic în momentul de față și după ce am stat și la cursa fetelor la 20 km marș și am venit în cameră și mi-am făcut un duș, acum sunt fresh. Resimt ceva dureri la genunchi și la spate, dar nu le bag în seamă. Mă simt prea bine ca să le mai și bag în seamă. E descătușarea de după cursă, după atâtea luni de pregătire.”

CITEȘTE ȘI: Narcis Mihăilă a stabilit un record personal la Rio! S-a calificat la Campionatul Mondial!

Narcis Mihăilă spune că, din cauza condițiilor meteo, a trebuit să schimbe tactica: „Acum o lună ne gândeam că dacă vremea este bună, să plecăm în cursă mai tare de la început, dar vremea ne-a cam jucat feste. A fost extrem de cald și a trebuit să schimbăm ceva. Am plecat mai ușor și treptat-treptat am mărit ritmul. Am găsit resurse și am ajuns la final, chiar ultima mie de metri undeva la 4:39. Ultimii 5 km mi-au ieșit cei mai tari. De obicei, pe ultimii 5 km aveam momente în care decădeam puțin, dar acum a fost OK. Imediat după cursă eram obosit și aveam dureri de îmi venea să stau doar pe scaun, dar am trecut peste ele.”

Abandonul lui Marius Cocioran, forțat de problemele medicale, l-au afectat pe Narcis Mihăilă. „Noi ne-am încurajat reciproc în timpul cursei. Deja de pe la kilometrul 20 se observa ceva schimbat la Marius. Tot am încercat să-l încurajez. Mi-am dat seama că e aceeași veche problemă, cu stomacul. Dar, în momentul în care mi s-a comunicat de pe margine că Marius nu mai e pe traseu, vreo doi kilometri nu m-am mai gândit la cursă, ci la Marius, pentru că a muncit la fel sau poate mai mult decât mine, pentru că își dorea un nou record. Dar totul s-a schimbat în două ore în timpul cursei. Sper să fie puternic și să treacă peste, să-și revină. Să sperăm că se va recupera și va reveni cu capul sus și să fie alături de noi, la următorul concurs și să meargă bine”, a spus Narcis Mihăilă.

Campionul reșițean a vorbit și despre absența antrenorului Octavian Măzăran de la Jocurile Olimpice, el nefiind inclus în delegația pentru Rio, deși ar fi meritat să fie acolo, lângă sportivii săi: „Într-un fel ne-a afectat acest lucru. Noi am vorbit tot timpul la telefon, ne-a sfătuit ce să facem, dar tot nu este ca atunci când e lângă tine și vede exact fiecare antrenament, cum te-ai simțit. Dacă în timpul cursei era și el acolo, altfel ne încuraja, încerca să ne îmbărbăteze. Contează mult prezența antrenorului tău lângă tine într-o asemenea competiție.”

Narcis Mihăilă numea proba olimpică de 50 km marș „cursa vieții mele”. „Am zis și în momentul de față tot la fel zic. A fost cursa vieții mele, am și reușit să termin pe un loc foarte bun pentru România și pentru mine”, a precizat reșițeanul care renunțase nu demult la sport din cauza sărăciei, pentru a deveni șofer de TIR. Suspendarea permisului l-a readus pe traseul de concurs, dar de data aceasta a mers pe principiul „totul sau nimic”. Și i-a reușit din plin. Și-a văzut visul cu ochii. Însă sacrificiile sale sunt trecute ușor cu vederea de cei care i-ar putea da o mână de ajutor. La cei 29 de ani, împliniți în timpul Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro, Narcis Mihăilă are nevoie de mai mult decât niște felicitări și promisiuni deșarte.

„Sperăm ca măcar în al 12-lea ceas să se schimbe ceva. Poate vom fi și noi ajutați. Mi s-a transmis că mai bine să plec în altă țară, decât să stau aici. Eu sunt român și nu mi-aș dori să plec din țara mea. Trăiesc cu speranța că vor veni și zile mai bune. Deși la un moment dat am renunțat la sport. Dar în decembrie când am revenit mi-am zis că ori reușesc să-mi îndeplinesc baremul pentru Jocurile Olimpice, ori renunț definitiv. Totul sau nimic! Calificarea la Jocurile Olimpice și cursa de vineri de la Rio mă determină să continui. Sunt încrezător că la anul la Campionatul Mondial voi face o cursă bună și, Doamne ajută!, să ajung și la următoarea Olimpiadă, la Tokyo, în 2020. Simt că pot să mai progresez. Acest lucru mă face să mă simt puternic. Nu prea m-am gândit în ultimul timp la bani sau ce voi face ca din punct de vedere financiar să-mi fie bine, să am un loc de muncă. M-am antrenat și am trăit cu speranța că se va schimba ceva. Poate cu ocazia asta, vede cineva și vom fi ajutați”, a mai spus bravul nostru sportiv, eroul zilei de vineri pentru delegația României la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro.

Foto: Dorin Chioțea (Realitatea TV)