EXCLUSIV. Lovitură de teatru! Depoul de tramvaie ar putea fi achiziţionat legal de Primăria Reşiţa, în pofida votului negativ dat de grupul PSD!

Dorinţa administraţiei liberale a municipiului de a aduce tramvaie de ultimă generaţie în Reşiţa, obstrucţionată prin votul negativ dat de grupul de consilieri locali PSD, este foarte posibil să fie totuşi pusă în practică. De partea primarului Nelu Popa s-ar afla tocmai votul exprimat marţi de aleşii locali! Votul şi legea!

Proiectul de hotărâre propus plenului Consiliului Local Reşiţa, cu privire la achiziţionarea de către municipalitate a depoului de tramvaie, nu a întrunit cele două treimi din numărul consilierilor necesare pentru aprobarea proiectelor ce ţin de patrimoniu. În consecinţă, pesediştii păreau să fi marcat marţi, 28 februarie, o victorie împotriva planurilor de dezvoltare a Reşiţei dorite de primarul Nelu Popa.

„Mihaela, dragostea mea!“, în varianta Reşiţa

Din fericire pentru susţinătorii proiectului propus de edilul şef, pesediştii reşiţeni sunt pe cale să retrăiască în aceste momente celebrul episod „Mihaela, dragostea mea!“ Acela când Mircea Geoană sărbătorea seara victoria, iar dimineaţa s-a trezit pe locul doi. Express de Banat are acum plăcerea să-i trezească din beţia euforică a lui Gică-contra pe consilierii locali aflaţi în subordinea politică a preşedintelui PSD Reşiţa, Ioan Crina.

Legea 215/2001, actualizată, a administraţiei publice locale, stipulează la art. 45, alin. (3), următoarele: „Hotărârile privind patrimoniul se adoptă cu votul a două treimi din numărul total al consilierilor locali în funcție“. Plecând de la această prevedere legală, consilierii locali PSD s-au bazat pe faptul că, dacă ei nu vor vota pentru proiectul de hotărâre propus de Nelu Popa, liberalii nu au cum să adune cele 14 voturi însemnând două treimi din total. Acelaşi anunţ îl făcuse şi Nelu Popa înainte de şedinţă, cum că speră ca proiectul să obţină cele două treimi. Ce nu ştiau pesediştii este că Popa juca la două capete: chiar dacă voi nu votaţi, proiectul ar putea fi totuşi adoptat!

Conform art. 45, alin. (3), din Legea 215, cele două treimi sunt necesare la hotărârile „privind patrimoniul“, dar depoul de tramvaie, cu clădirile şi terenurile aferente, nu se află în prezent în patrimoniul public sau privat al Municipiului Reşiţa! Depoul se află în proprietatea unei firme private, de unde Unitatea Administrativ-Teritorială Reşiţa vrea să-l cumpere, pentru a fi integrat în planul de mobilitate urbană al municipiului! Abia după eventuala cumpărare, depoul va intra în patrimoniul municipalităţii! În consecinţă, proiectul de hotărâre supus marţi votului Consiliului Local pare a se încadra în prevederile art. 45, alin. (2), din Legea 215: „Se adoptă cu votul majorității consilierilor locali în funcție următoarele hotărâri ale consiliului local: (…) e) hotărârile privind organizarea și dezvoltarea urbanistică a localităților și amenajarea teritoriului“.

Aşadar, este foarte posibil ca, pentru a fi aprobat, proiectul să fi avut nevoie de 11 voturi pentru, pe care le-a întrunit! Însă şi pe acestea le-a adunat la mustaţă! De la şedinţă a lipsit (strategic?) consilierul local al Partidului Verde, Ion Pârvănescu. Fără acesta, majoritatea pe care se baza primarul Nelu Popa era formată din cei 9 liberali şi viceprimarul Paul Vasile, deci, în total, 10 voturi. De partea cealaltă se aflau 9 consilieri PSD, dintre care doi (Gabriel Duruţ şi Simona Voin) au lipsit. Al 11-lea vot, decisiv, a venit din partea pemepistului Viorel Mutu, pe lângă care liberalii făcuseră un intens lobby înaintea şedinţei, dar pe care pesediştii îl lăsaseră mai moale, pe motiv că oricum două treimi, deci 14 voturi, nu are cum strânge grupul de consilieri liberali condus de Hadrian Popescu!

Primarul Nelu Popa a blufat pe stânga şi a mutat decisiv pe dreapta!

Ca să înţelegeţi mai bine cum au stat lucrurile în zilele premergătoare acestei şedinţe, vă mai spunem următoarele. Întrebându-i pe juriştii din aparatul Primăriei de câte voturi este nevoie pentru a trece acel proiect de hotărâre, Nelu Popa a fost bombardat cu acelaşi răspuns: 2/3 din totalul consilierilor în funcţie. Pe de altă parte, liderul de grup PNL, consilierul local şi… juristul Hadrian Popescu, i-a spus că sunt suficiente 11 voturi pentru, deci jumătate plus unu din total. La fel i-a transmis şi primarul liberal din Ezeriş, Ioan Rusu, care are în spate experienţa mai multor mandate de primar în fruntea comunei sale. Ambii i-au arătat că proiectul de hotărâre privind depoul nu are legătură cu patrimoniul actual al municipiului.

Din acel moment, primarul Nelu Popa a evitat să anunţe că, pe marginea votului ce urma a fi exprimat, există două curente de opinii juridice. A preferat să vehiculeze ideea că sunt necesare două treimi, din două motive. Pe de o parte, a vrut să arate reşiţenilor că, într-o problemă de maxim interes pentru comunitate, consilierii celor două tabere vor ţine cont de binele Reşiţei, şi nu de culoarea politică a celui ce pune în practică acel bine. Pe de altă parte, dacă ar fi anunţat public că proiectul ar putea trece şi cu jumătate plus unu din voturi, exista riscul ca PNL-ul să nu strângă cele 11 voturi. Ceea ce era să se şi întâmple, prin absenţa consilierului verde Pârvănescu!

În consecinţă, proiectul de hotărâre privind aprobarea cumpărării depoului de tramvaie, necesar accesării acelei finanţări europene de 25 de milioane de euro, pare a fi fost aprobat şi nu respins, în pofida votului contra exprimat de PSD. Decizia finală o va lua Instituţia Prefectului Caraş-Severin, care trebuie oricum să se pronunţe asupra hotărârilor adoptate de administraţiile publice locale. Dar decizia, ţinând cont şi că există precedent juridic în acest sens, este foarte probabil să fie favorabilă adoptării proiectului de hotărâre cu jumătate plus unu din numărul consilierilor în funcţie. De altfel, primarul Nelu Popa a trimis şi o adresă oficială Instituţiei Prefectului, prin care solicită un punct de vedere oficial privind speţa. Respectiv, dacă în acest caz se aplică sau nu prevedirele art. 45, alin. (3), din Legea administraţiei publice locale.

Despre preţul corect!

Acuma, să ne referim şi la aşa-zisul argument al pesediştilor, cum că preţul de achiziţie ar putea fi prea mare. Primarul Nelu Popa a făcut azi publice, pe reţelele de socializare, contractul de vânzare a depoului, din anul 2012, şi evaluarea actuală a acestui activ.

„Stimați reșițeni, vă fac cunoscute parte dintre documentele care au stat la baza evaluării depoului pe care primaria intenționează să îl achiziționeze pentru obținerea fondurilor europene nerambursabile în valoare de 25 de milioane de euro, pentru transportul public reșițean. Primăria a făcut evaluarea clădirii cu o firmă privată. Au fost puse la dispoziția tuturor consilierilor locali documentele raportului de evaluare. Mai mult, în proiectul de hotărâre era stabilit ca o comisie formată din consilieri locali de la toate partidele să negocieze prețul exact de achiziție, în limita evaluărilor făcute de firmele specializate. Demersul achiziției depoului este unul foarte transparent, iar «preocupările» consilierilor PSD nu sunt altceva decât jocuri de imagine din care pierd cetățenii“, spune primarul Nelu Popa.

Conform documentelor prezentate de Nelu Popa, suma de vânzare a depoului, în anul 2012, a fost 469.808 euro, iar evaluarea la momentul actual este de 503.900 euro. Totodată, precizăm că există şi o a doua evaluare, solicitată de actualul proprietar al depoului, potrivit căreia ar fi vorba de 600.000 de euro. Preţul corect ar urma să se plaseze, probabil, undeva între cele două sume, în funcţie de rezultatul la care vor ajunge comisia de negociere a municipalităţii, din care fac parte 3 liberali şi 3 pesedişti, şi firma care deţine depoul. Dar, să nu uităm, o tranzacţie nu poate fi concretizată decât dacă părţile implicate cad de acord asupra preţului. Pentru că aşa se ajunge, de fapt, la preţul pieţei, nu altfel!


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/