EXCLUSIV. Fraudă grosolană cu bani europeni, fonduri APIA, investigată în Primăria Copăcele!

frauda bani europeni apia primaria copacele

Departamentul pentru Lupta Antifraudă își trimite oamenii în comuna Copăcele din Caraș-Severin să investigheze încercarea de obținere a subvențiilor APIA cu documente false!

Antifrauda a fost sesizată de reprezentanții APIA Caraș-Severin, obligați să procedeze astfel atunci când suspectează vreo tentativă de fraudare a fondurilor europene. O cerere de plată înregistrată în 8 iunie 2023, însoțită de o adeverință eliberată cu mult înainte, respectiv la data de 20 martie a.c., de Primăria Copăcele, și o anexă fără număr de înregistrare, din care rezultă concesionarea, cu titlu gratuit (!), a 100 de hectare de teren, au fost cele care au trezit suspiciuni.

Astfel, în 23 iunie, APIA a solicitat Primăriei Copăcele să-i comunice dacă adeverința prezentată de Damian Mioara Iuliana Întreprindere Individuală a fost eliberată corect și conform legii, în condițiile în care actele arătau obținerea cu titlu gratuit a unei suprafețe de 100 de hectare. Practic, APIA a solicitat Primăriei Copăcele să-i comunice care au fost documentele ce au stat la baza eliberării adeverinței privind acordarea celor 100 de hectare cu titlu gratuit. În plus, să confirme dacă anexa la adeverință, fără număr, este eliberată și asumată de către Primărie. Așa cum arăta documentul depus la APIA, document ce purta inclusiv semnătura viceprimarului cu atribuții de primar de la acea dată, Viorel Hîrțaucă.

Falsuri demascate de noul primar

Răspunsul Primăriei Copăcele a venit în 3 iulie. De data asta, semnat de către viceprimarul cu atribuții de primar Ion Ihnatișin, care între timp îi luase locul lui Hîrțaucă, demis prin votul majorității consilierilor locali. Ihnatișin a comunicat către APIA că „adeverința nr. 797/20.03.2023 nu a fost eliberată de către Primăria Copăcele, datele trecute în adeverința respectivă nu sunt reale, subscrisa Damian Mioara Iuliana II nu figurează în evidențele agricole sau fiscale cu suprafețe de teren în proprietate, în arendă, în concesiune, cu titlu gratuit sau sub alte forme de proprietate și, prin urmare, în evidențele noastre agricole sau fiscale nu au fost și nu sunt înregistrate documente care au stat la baza eliberării adeverinței nr. 797/20.03.2023 cu titlu gratuit.” În plus, s-a învederat către APIA că numărul de înregistrare nu corespunde realității din registrul de corespondență al Primăriei, la numărul respectiv figurând o declarație privind înregistrarea/modificarea în registrul agricol, dar privind o cu totul altă persoană.

„Anexa la adeverința nr. 797, fără număr de înregistrare, privind identificarea terenurilor în blocurile fizice APIA nu este eliberată și asumată de către Primăria comunei Copăcele, semnătura din subsolul paginii neaparținând angajatului Primăriei responsabil cu atribuții privind completarea, ținerea la zi și centralizarea datelor din registrele agricole.”, mai precizează vicele cu atribuții de primar Ihnatișin. Cara adaugă și faptul că ștampilă de pe documentul depus de Damian Mioara Iuliana Întreprindere Individuală e ștearsă și că nu reiese clar că aparține Primăriei Copăcele. „Vă solicităm pe această cale să nu procedați la punerea în plată a cererii de plată depusă de către Damian Mioara Iuliana II!”, a conchis șeful administrației locale din Copăcele la data respectivă.

dacus 05 iulie 2024

Acestea fiind informațiile furnizate de către Primăria Copăcele, directorul APIA Caraș-Severin n-a avut de ales. „Existând această suspiciune, am solicitat un punct de vedere al Primăriei. Ei nu recunosc acest fermier, nu l-au văzut, mă refer la actualul primar, și atunci, noi suntem obligați prin regulament și prin fișa postului să anunțăm Departamentul pentru Luptă Antifraudă să facă verificări.”, a explicat directorul Dumitru Stepanescu pentru expressdebanat.ro.

Declarații contradictorii

Viorel Hîrțaucă, revenit între timp prin decizie a instanței judecătorești în poziția de viceprimar cu atribuții de primar, a cărui semnătură apare pe documentul depus la APIA de către fermier, întărește și mai mult suspiciunile: „Nu știu cine este femeia respectivă. De ce mă întrebați? Nu o cunosc!”

Poziția Întreprinderii Individuale Damian Mioara Iuliana nu face nici ea altceva decât să grăbească investigațiile DLAF. „Eu mă ocup de tot. Să dovedească, cine îi oprește. Înțeleg că se mai falsifică una, alta, dar și ștampilele se falsifică? Astea sunt chestii de doi lei. Cum să falsifici numere de înregistrare? Neclar o fi la ei, cum s-au schimbat primarii. Unul nu recunoaște adeverința și așa mai departe. Eu nu mă stresez. Și-au dat cei de la APIA cu părerea în necunoștință de cauză. Ăsta e stilul românesc!”, a precizat soțul Mioarei Damian, precizând totodată că există un contract de concesiune încheiat cu Primăria comunei Copăcele.

Muzeul TM
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/