Foamea oamenilor din Mociur, astâmpărată în arest. În libertate, ar tâlhări pentru o pâine!

Cel mai rău famat cartier al Reşiţei a devenit o problemă care a cam scăpat de sub control în condiţiile în care autorităţile continuă să trateze cu superficialitate ceea ce se petrece în acest pol al sărăciei.

Mizerie, sărăcie, scandaluri, infracţionalitate şi oamenii care privesc cu spaimă mereu în spate ca nu cumva vreun poliţist să le fi luat urma. Sunt doar câteva dintre caracteristicile cartierului reşiţean Mociur, care nu de puţine ori a fost scena unor adevărate războaie civile între locuitorii acestuia şi agenţii de pază ai platformei industriale din zonă. În urma ultimei răfuieli violente s-au tras focuri de armă şi s-au aruncat sute de pietre. Doi agenţi de pază au avut nevoie de câte o săptămână de îngrijiri medicale, iar o autospecială a fost serios avariată. Şase dintre agresori au ajuns în arest.

Unul din motivele pentru care judecătorii au dispus trimiterea lor în spatele gratiilor este de-a dreptul îngrijorător şi spune multe despre viaţa dusă în blocurile gri din Mociur. La fel de multe spune şi despre ceea ce fac autorităţile pentru acei oameni, dar şi pentru cei care suferă din cauza fărădelegilor tâlharilor flămânzi din Mociur.

„În situaţia lăsării lor în libertate, există suspiciunea rezonabilă că inculpaţii vor fi nevoiţi să săvârşească şi alte infracţiuni contra patrimoniului, pentru asigurarea subzistenţei lor şi a familiilor din care provin. Această suspiciune este întărită şi de antecedenţa penală a inculpaţilor, care au fost trimişi în judecată şi, respectiv cercetaţi penal tot pentru comiterea unor infracţiuni contra patrimoniului. (…) Raportat la conduita inculpaţilor, nu există nicio certitudine că în situaţia în care ar fi lăsaţi în libertate aceştia vor renunţa la adoptarea unui comportament cu un vădit caracter antisocial”, se precizează în motivarea sentinţei de arestare a celor care au atacat cu pietre agenţii de pază ce încercau să împiedice un furt de proporţii.

Cei mai mulți dintre inculpaţi au antecedente penale şi reprezintă pericol concret pentru ordinea şi liniştea publică, susţin magistraţii. Teoretic, cu ei în arest, în Mociur ar trebui să fie ceva mai multă linişte. În lipsa unor măsuri concrete pe care ar trebui să le ia autorităţile însă, e uşor de anticipat faptul că famiile şi camarazii celor arestaţi vor continua fenomenul infracţional şi că, mai devreme sau mai târziu, vor ajunge tot după gratii.