Procurorii Parchetului General au trimis-o în judecată pe patroana firmei de mezeluri, pe fiul acesteia, precum și pe alți șapte angajaţi ai magazinelor în care, potrivit stenogramelor de la dosar, s-ar fi aflat carne stricată!
Primul termen pe fond în dosarul de evaziune fiscală înaintat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie spre judecare Tribunalului Caraş-Severin a avut loc astăzi. Rodica Opre, Florin Cristian Opre, Mihai Adam, Camelia Nistoran Mihăescu, Doru Corneanu, Ciprian Moroșanu, Șerban Gabriel Marinescu, Aurel Stuparu și Elisabeta Cservid au cu toții calitatea de inculpați și, până la termenul următor, au timp să se hotărască dacă aleg să fie judecați după procedura simplificată sau nu. Adică, dacă recunosc faptele aşa cum au fost reţinute ele de rechizitoriu sau nu. „Am văzut că unii dintre voi au achitat şi prejudiciul, deci vă rog să vă gândiţi serios la asta, căci veţi beneficia de o reducere cu o treime a pedepsei”, le-a pus în vedere judecătorul.
Procurorul Cosmin Pasere a atras atenţia că toţi inculpaţii îl au avocat pe Gheorghe Onea şi, în cazul în care vreunul dintre ei vor alege să meargă pe procedura simplificată, vor putea apărea conflicte de interese între inculpaţi. Avocatul Onea a răspuns şi el că observaţia s-ar fi susţinut doar în condiţiile în care ar fi fost vorba despre un apărător din oficiu, dar, atât timp cât toţi inculpaţii au ales singuri să fie reprezentaţi de acesta, nu se poate lua în discuţie vreun conflict, opinie însuşită şi de judecătorul cauzei.
Preşedintele de şedinţă a mai decis să se facă o adresă către ANAF pentru a se trimite o adresă actualizată cu valoarea prejudiciului în acest dosar, dar şi să precizeze dacă dorește ca firmele SC Mona Lisa Comtur SRL şi SC Servcom SRL să fie introduse ca părţi responsabile civilmente în cauză, solicitare pe care a avut-o şi la adresa inculpaţilor. Procurorul de şedinţă a optat pentru introducerea celor două persoane juridice în dosar!
Procurorii Secției de Urmărire Penală și Criminalistică din cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție au descins la finele lunii iulie 2014 la mai multe locații din Reșița și Caransebeș într-un dosar de evaziune fiscală care vizează lanțul de magazine Mona Lisa. Potrivit procurorilor, administratorii Mona Lisa, societate care deținea atunci șase magazine în Reșița și două în Caransebeș, au pus la punct un mecanism prin care au reușit să fraudeze bugetul de stat cu aproximativ 90.000 de lei lunar.
„Opre Rodica Maria, în conivenţă cu Bondoc Ion le-a dispus şefilor de magazine să ţină o evidenţă dublă a vânzărilor zilnice realizate, respectiv să emită bonuri fiscale pentru toate vânzările către persoane fizice, iar ulterior, la finalul zilei, să le introducă parţial într-o altă casă de marcat, vânzările astfel diminuate fiind declarate organelor fiscale”, scriu procurorii în dosar. Astfel, administratorii firmei declarau venituri mult mai mici și implicit plăteau impozite mult mai mici. Înainte ca dosarul să ajungă în instanţă, Ion Bondoc a decedat, singura acţionară rămânând Rodica Opre.
Ancheta din dosarul de evaziune fiscală de la Mona Lisa a scos însă la iveală și modul în care era vândută carne stricată, plină de mucegai. Potrivit unei interceptări realizate în data de 7 iulie 2014, doi angajați discută despre modul în care trebuie spălată și vândută șunca de casă plină de mucegai.
CIPI: Da!
CORNEANU LIPOU DORU DUMITRU: CIPI, salut!
CIPI: Salut!
CORNEANU LIPOU DORU DUMITRU: Şunca de casă ce mi-o venit sâmbătă îi plină de mucegai, are numa bobiţe de mucegai pe ea.
CIPI: Da, s-o cureţe.
CORNEANU LIPOU DORU DUMITRU: Hm?
CIPI: S-o cureţe!
CORNEANU LIPOU DORU DUMITRU: Păi s-o….
CIPI: Ha?
CORNEANU LIPOU DORU DUMITRU: Păi am curăţat-o da iară se face.
CIPI: Şi la noi aicia. A văzut-o şefa, deci o… o spălaţi şi o daţi şi mâine… noi o spălăm azi, mâine se face înapoi?
CORNEANU LIPOU DORU DUMITRU: Păi… Da, da, da, da, da. Deci rămâne în vânzare, da?
CIPI: Păi rămâne. Mai poţi s-o scoţi şi după aia, dacă nu merge mi-o dai înapoi că ce… drac să fac…
CORNEANU LIPOU DORU DUMITRU: Îhm, bun.
CIPI: Ea zice: dă-le. Că eu i-am arăta-o, ştii? Azi o spălăm, mâine îi înapoi, câteva bobiţe.
CORNEANU LIPOU DORU DUMITRU: Aşa e. Da. Da.
CIPI: Şi e în frig ţinută, da asta e.
Potrivit unei alte discuții, din data de 28 iunie, probleme au creat și aripile de curcan, care „put insuportabil”. Unul dintre angajați se plânge că mirosul de carne stricată a umplut magazinul.
DAN: Da.
MOROŞANU CIPRIAN IOAN: Ceau, domnu DAN!
DAN: Salut!
MOROŞANU CIPRIAN IOAN: Poţi vorbi?
DAN: Da, zi!
MOROŞANU CIPRIAN IOAN: Văd că mi-ai trimis 25 de kile de aripi de curcan.
DAN: Da.
MOROŞANU CIPRIAN IOAN: Şi pe retur mi-ai pus 8 kile de tocată.
DAN: Da.
MOROŞANU CIPRIAN IOAN: Păi aia pentru câtă din aripile astea?
DAN: Pentru ălea din punga aia separat, nu ălea din cutie.
MOROŞANU CIPRIAN IOAN: Şi ălea din cutie?
DAN: Păi ălea-s bune, nu-s bune?
MOROŞANU CIPRIAN IOAN: Păi te-ai uitat la ele, DANE?
DAN: Mă, aşa or zis ăştia, nu m-am uitat, eu le-am luat…
MOROŞANU CIPRIAN IOAN: Păi îi f… în gură, înseamnă că nu mai văd! Păi să orbesc, put insuportabil, mi-or împuţit magazinu în spate! Le-am pus în trei saci!
DAN: Şi ălealalte şi baxu ăla?
MOROŞANU CIPRIAN IOAN: Put… Tu ştii cum îs? Deci vorbesc serios, deci eu nu fac bâză aici, să mor, îţi fac poză, îţi trimit poza, să nu crezi că te mint, să mă ia dracu dacă te mint, îs jalnice, deci îs varză, n-ai cum… Verzi şi put… ce… n-ai… imposibil să le scot în vânzare! Toate-s verzi, să mă ia dracu!
DAN: Fă-le… fă-le vânt şi lu ălea şi …să rezolvăm situaţia .
MOROŞANU CIPRIAN IOAN: Na, deci… de aia, să ştii că nu…n-ai cum, chiar n-ai cum. 25 şase sute mi-ai trimis, deci opt kile, vine pentru…
DAN: Mai 15 kile îţi rămân de făcut , să rezolvăm.
MOROŞANU CIPRIAN IOAN: Na bun, bine, bun, DANE. Hai!
DAN: Comanda ţi bună, da?
MOROŞANU CIPRIAN IOAN: Da, da, da, da, m-am uitat şi pe ea şi pe tot, îi ok, îi ok, mersi.
DAN: Bine, hai!
MOROŞANU CIPRIAN IOAN: Ceau!
Procurorii susţin că prejudicial total este estimat la trei milioane de lei, dar acum importantă este suma stabilită de expertiză!