EXCLUSIV. Disciplina îi ține departe pe japonezi de coronavirus! „Vaccinurile nu au devenit subiect politic, iar publicul larg nu a acceptat teorii ale conspirației”

japonezi pe strada

Peste 70% din populație s-a vaccinat cu schema completă în ultima jumătate de an în Japonia, menționează o analiză a BBC. Acesta este un procent mai mare decât aproape oriunde altundeva în lume. Ce i-a determinat pe japonezi să se vaccineze? O româncă stabilită în țara soarelui-răsare a răspuns în exclusivitate pentru Express de Banat.

Înainte de startul Jocurilor Olimpice au fost proteste masive de stradă fiindcă oamenii se temeau de faptul că întrecerile sportive vor facilita răspândirea virusului. „Acela a fost un moment de cotitură puternic când de groază că marele eveniment sportiv ar putea fi compromis prin suspendarea organizării și falimentarea a numeroase afaceri conexe, politicienii au trecut, în sfârșit, la acțiune iar Armata a fost mobilizată să se implice”, amintește românca Daniela Uchyiama, stabilită de mai mulți ani în Ashikaga, Japonia, unde predă engleză la nivel primar. Astfel, de la începutul lunii iulie, au fost administrate câte un milion de vaccinuri pe zi la o populație de aproape 126 de milioane de locuitori.

dani uchyi

„Ceea ce e interesant în Japonia este faptul că vaccinurile nu au devenit subiect politic, iar populația este foarte disciplinată. Problema nu este privită prin prisma libertății sau a drepturilor individuale. Publicul larg nu a acceptat nicio teorie a conspirației”, mai spune românca cu gândul la maximumul din 20 august, când în Japonia s-au înregistrat aproape 26.000 de noi infecții, cel mai ridicat număr total într-o singură zi de la începutul pandemiei. Până săptămâna trecută, îmbolnăvirile au scăzut la doar 150 pe zi. Apoi s-a înregistrat o scădere continuă a deceselor până când nu au mai fost raportate deloc pierderi de vieți omenești din cauza COVID-19.

„Unde lucrez eu, la școală, nu am avut niciun caz de infectare și acest fapt se datorează dotării cu echipamente de dezinfectare și multă precauție. Spălatul pe mâini, gargara, dezinfectantul amplasat la toate intrările și locurile sanitare sunt obligatorii. E singurul lucru sigur pe care îl poate face oricine. Apoi purtarea măștii e ceva normal și ține de etichetă, aș putea spune. De când a început această pandemie, a trebuit să iau temperatura copiilor zilnic și uneori de câte două ori pe zi. E foarte ciudat, dar adevărat că de doi ani încoace au fost foarte puține cazuri de gripă de tip swine flu, obișnuită prin zonă. Ce pot spune, sincer? Că ne-a prins pe toți nepregătiți și pe noi aici, în Japonia, și pe restul lumii. Pentru mine a fost o perioadă COVID foarte grea, dar nu imposibilă. Mă bucur că poporul alături de care trăiesc este unul foarte disciplinat și organizat. Cred că acesta este atuul cel mai puternic al japonezilor”, a mai precizat Daniela Uchyiama.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/