Un coş de gunoi, 9 milioane, o bancă, 24!

Anina, un oraş şi aşa atât de sărac după închiderea minei, a ajuns acum să fie îngropat în datorii şi să aibă conturile blocate. Fosta administraţie locală şi-a bătut joc pur şi simplu de banul public.

Noua administraţie locală de la Anina are parte de o moşternire grea, chiar foarte grea. Proiectele aflate în derulare, dar şi cele de viitor, sunt în pericol, conturile Primăriei fiind blocate din cauza datoriilor uriaşe. “Nu mă aşteptam să găsesc aşa ceva, toate lucrurile încurcate, atât din punct de vedere al actelor, legislativ, al personalului, cât şi financiar”, se plânge primarul Gheorghe Românu.

Numai câteva facturi rămase neachitate de fostul edil, Gheorghe Neicu, demonstrează cum au fost cheltuiţi banii publici. “S-au făcut achiziţii nefondate, bătătoare la ochi. E vorba de anumite coşuri de gunoi, cumpărate cu 9 milioane de lei bucata, un coş de plastic agăţat de o ţeavă de metal de un metru. S-au achiziţionat bănci de 24 de milioane bucata. Sunt tot felul de achiziţii făcute, dar nu s-a achiziţionat nimic important pentru oraşul nostru, investiţii care să ne aducă o infrastructură pentru a crea locuri de muncă spre exemplu”, mai spune Românu.

Firmă fantomă

Atât băncile, aproximativ 50 la număr, cât şi coşurile de gunoi, în jur de 100, au fost strânse şi depozitate pentru a nu fi degradate. Iniţial, oamenii nu au înţeles de ce noul primar le adună, pentru că ele sunt utile, dar când au aflat preţul de achiziţie s-au oferit chiar să le încarce în maşina Primăriei. “Am trimis adresă la acea firmă din Bucureşti să vină să le ridice, să şi le ia înapoi deoarece noi nu avem bani să le putem plăti. Adresa ne-a venit înapoi deoarece firma respectivă nu are sediul acolo, are domiciliu necunoscut. În felul acesta va trebui să luăm legătura cu ei prin alte mijloace”, a adăugat primarul Românu.