Excelent… pe hârtie! Un nou spital la Lugoj, benefic pentru toți locuitorii din zona de est a județului

spital nou lugoj (1)

Managerul Spitalului Municipal „Dr. Teodor Andrei” spune că ridicarea unui nou spital la Lugoj va constitui un mare avantaj pentru întreaga comunitate. Avantajul unui spital modern este în primul rând clădirea care reunește mai multe secții sub același acoperiș, ușurând accesul dintr-o secție în alta.

„Despre realizarea noului spital, ca manager al instituției, am o părere extraordinară. Noua organizare va asigura tot ceea ce este necesar pentru un spital modern, este exact ceea ce are nevoie orașul. Primul avantaj este că mare parte din secții și compartimente sunt integrate în aceeași structură. Apoi, circuitele vor fi la standardele actuale, iar infrastructura hotelieră va fi adaptată la nivelul anului 2022. Pornind de la orice serviciu care va fi oferit de noul spital, există numai beneficii. Condițiile de cazare vor fi mult îmbunătățite, la fel circuitul pacienților și al personalului”, spune dr. Ionuț Lucian Cocoș.

Pentru a face loc noii construcții, o serie de secții vor trebui mutate. Va fi luată în considerare și soluția temporară de a muta secții ale spitalului în module.

Managerul SML precizează că „este luată în calcul soluția modulară, în special pentru compartimentul de pediatrie. Compartimentele de neurologie și paleație intenționăm să le aducem în structura fosta secții de dializă, eliberate de acum câțiva ani și care va fi reabilitată. Relocarea ar fi mai ușoară a nivel de structură modulară și nu ar trebui să dureze mai mult de o lună, maximum două. La reabilitarea dializei putem vorbi de două, trei luni, termen necesar ca noile destinații să devină funcționale. Secția de dializă era situată la parterul pavilionului de psihiatrie, unde funcționează și secția de diabet. Vorbim de o amenajare provizorie, pe timpul cât va dura construcția noului spital”.

Sume importante de la buget

Pe lângă mutarea secțiilor amintite, e nevoie și de o amenajare de șantier provizorie, pentru că pe spațiul respectiv (incinta actualului spital) va apărea o nouă construcție. Mai sunt necesare diverse acțiuni, cum ar fi relocarea centralei, a generatorului, a părții de birouri pentru personalul TESA etc.

Pentru aceste operațiuni s-au repartizat bani din bugetul local pe anul 2022. Astfel, pentru reamenajarea fostei secții de hemodializă, în vederea mutării secțiilor de paleație și neurologie, s-au alocat 450.000 de lei. Pentru întocmirea documentației de obținere a avizelor, autorizației de construire, achiziției și edificării spațiului necesar relocării secției de pediatrie, s-a alocat un milion de lei. Pentru lucrările de relocare a centralei termice și a documentației tehnice aferente, a fost prevăzută suma de 250.000 de lei.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/