Evenimentele dedicate artei contemporane reprezintă unul dintre punctele de atracție ale programului cultural Timișoara 2023, fiind pregătite în acest an o serie de acțiuni.
Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara informează că peste 23.000 de vizitatori au trecut pragul expozițiilor de artă contemporană organizate cu ocazia deschiderii TM2023.
„Succesul remarcabil al expozițiilor „Chronic desire – Sete cronică”, „Mircea Nicolae – Lucruri mărunte. Lucruri prețioase” și „Tu ești un alt eu – O catedrală a corpului” a deschis un an extrem de bogat în evenimente dedicate artelor vizuale și a confirmat acest domeniu ca fiind unul dintre punctele de atracție ale programului cultural Timișoara 2023. Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte, a avut o contribuție consistentă la organizarea și finanțarea programul de artă contemporană din deschiderea Capitalei Europene a Culturii. Expoziția colectivă centrală „Chronic desire – Sete cronică” a fost finanțată și organizată integral de către Centrul de Proiecte. Expoziția „Mircea Nicolae – Lucruri mărunte. Lucruri prețioase” a fost curatoriată de Salonul de proiecte, co-organizată de Salonul de Proiecte și de Centrul de Proiecte și finanțată de aceeași instituție. De asemenea, și expoziția multimedia „Tu ești un alt eu – O catedrală a corpului” a fost finanțată de Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte”, a informat Centrul de Proiecte.
„Chronic desire – Sete cronică” (17 februarie – 23 aprilie), expoziția colectivă centrală inaugurată la Deschiderea Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, a activat patru spații expoziționale timișorene: Comenduirea Garnizoanei, Bastionul Maria Theresia, Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi” și Palatul Ștefania. Expoziția a inclus lucrări a 34 de prezențe artistice, cu 22 de noi lucrări comisionate noi și cinci lucrări comisionate pentru spațiul public. Dintre acestea, tramvaiul desenat de Dan Perjovschi, va continua să circule în Timișoara până la sfârșitul anului.
De asemenea, expoziția „Mircea Nicolae – Lucruri mărunte. Lucruri prețioase” (17 februarie – 23 aprilie, Comenduirea Garnizoanei Timișoara) a readus în atenția publică o figură marcantă a artei contemporane din România. Ionuț Cioană (1980–2020) a activat ca artist sub pseudonimul Mircea Nicolae, cu o traiectorie diversă și bogată. A imaginat formate curatoriale care au testat limite instituționale și a fost unul dintre cei mai talentați critici de artă ai generației lui. Expoziția a avut ca punct de plecare câteva aspecte cheie din viața personală a artistului, conectate cu momente din istoria decadelor socialiste și post-socialiste.
„Atractivitatea celor două expoziții a constituit-o atât prezența unor lucrări artistice remarcabile, cât și programul de mediere amplu, care a adus în cele patru spații expoziționale categorii diverse de public și le-a facilitat vizitatorilor perceperea mesajul transmis de artiști. Contactul cu expozițiile „Chronic desire – Sete cronică” și „Mircea Nicolae – Lucruri mărunte. Lucruri prețioase” a fost facilitat de 21 de mediatori culturali și 3 voluntari, cărora li s-au alăturat curatoarele expoziției și 5 dintre expozante, în activități în weekendurile de deschidere și închidere. Programul de mediere a cuprins ateliere și artist talks, tururi de gândire critică și artă, dezbateri critice pornind de la artă, dialoguri de ecologie și artă, tururi de arhitectură și artă, poetry performance în expoziție. De asemenea, 729 de elevi și 62 de educatori au participat la programul pentru școli și familii, care cuprins 16 ateliere dedicate grupelor și claselor de elevi înscrise de către învățători și profesori, respectiv 9 ateliere pentru copii și părinții lor. Programul a mai inclus un poetry performance pentru public cu deficiențe de vedere, precum și tururi în limba ucraineană, maghiară, germană, sârbă, spaniolă, engleză”, a transmis Centrul de Proiecte.
Totodată, expoziția multimedia a Adinei Pintilie, „Tu ești un alt eu – O catedrală a corpului” (17 februarie – 30 aprilie, Kunsthalle Bega) a completat programul de artă contemporană comisionat pentru Deschiderea TM2023 de către curatoarele Cosmina Goagea, Corina Oprea și Brîndușa Tudor. După ce a reprezentat România la Bienala de la Veneția (2022), expoziția multimedia a artistei și regizoarei Adina Pintilie a fost prezentată în premieră în România, la Deschiderea Timișoara 2023. Proiectul a inclus lucrări noi ale artistei și a încurajat deschiderea către experiențe diverse ale corporalității.