Europarlamentarul Maria Grapini cere să se adopte mai rapid normativele pentru Uniunea Vamală în Europa

explo 1000x200

Maria Grapini a luat din nou cuvântul în plenul Parlamentului European de la Strasbourg. Timișoreanca a ridicat problema Uniunii Vamale, prin care să se ajungă la informatizare și la norme comune de verificare a mărfurilor de pe piața statelor UE.

Grapini este și raportor în raportul VAMA și susține că în domeniul circulației mărfurilor există corupție. „Astăzi, s-a spus despre Uniunea Vamală că are un caracter prioritar iar competitivitatea pieței interne depinde de modul în care funcționează ea, respectiv codul vamal. Eu sunt raportor pe raportul VAMA și vom avea trilog în 7 martie. Nu mai vreau să se amâne, dar dacă nu vom avea și informatizare și norme comune de verificare a mărfurilor, atunci nu putem să vorbim de competitivitate, nici de siguranța produselor. Nu putem să vorbim despre protecția consumatorilor, nu putem să vorbim despre competitie corectă în piață și nici nu putem să vorbim despre diminuarea corupției, pentru că trebuie să știm că în vămi există această corupție pentru a se trece produse care sunt neconforme!”, a precizat europarlamentarul.

Politicianul umanist este susținător al unei Uniuni Vamale puternice și viabile. Grapini apreciază că Uniunea Vamală va duce la o competiție corectă pe piața comună UE. „De aceea, doamna comisar, vă rog foarte mult insistaţi, avem de negociat un punct în raportul meu și nu voi ceda la acest lucru! Vreţi să se taie din buget dacă Brexitul se va întâmpla?! Dacă tăiem din buget, nu va funcționa niciodată Uniunea Vamală!”, a mai spus Grapini în intervenția sa de la Strasbourg. 

banner 970 x 250