Europarlamentarul Laszlo Tokes și Tibor Toro consideră că cele trei partide maghiare ar trebui să candideze împreună pentru Bruxelles. Conferință cu critici despre secolul trecut

explo 1000x200

Laszlo Tokes și Tibor Toro au susținut o conferință de presă „interesantă” vineri, la Timișoara, mai degrabă în sensul negativ al cuvântului. După ce au început întâlnirea cu presa cu critici la adresa evenimentelor de acum 100 de ani, cei doi au criticat situația de la Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș, iar apoi au vorbit despre alegerile europarlamentare.

Conferința a fost anunțată ca „bilingvă”. În principal, peste 70% din discuții s-au purtat în limba maghiară, iar după minute bune în care Tokes și Toro vorbeau în maghiară, se traducea în românește de o manieră mult mai scurtă. Presa a fost chemată la Biserica Reformată din zona Prințul Turcesc, unde deși exista o sală care se preta foarte bine pentru o discuție cu presa, jurnaliștii au fost duși la demisol, într-un fel de bufet, din care lipsea cu desăvârșire încălzirea, deși poporul maghiar este unul renumit la nivel mondial pentru calitățile și priceperea în a face lobby. De asemenea, când se trecea la română, exprimările au „ocolit” normele gramaticale predate la școală.

Tokes, acum președinte al Consiliului Național al Maghiarilor din Transilvania, și Tibor Toro, președintele executiv al Partidului Popular Maghiar din Transilvania, au lansat aceeași idee. Cei doi consideră că pentru europarlamentare, UDMR, Partidul Civic Maghiar și Partidul Popular Maghiar trebuie să aibă liste comune. „Prin unirea electoratului, am putea avea trei europarlamentari începând cu anul acesta. În caz contrar, riscăm să nu avem nici măcar doi europarlamentari, mai ales dacă pornim la alegeri separat”, a spus Laszlo Tokes. „Competiția este bună la alegerile locale”, a precizat Toro, care a explicat că dacă fiecare partid va candida separat, în comunitățile mici se vor pierde voturi în condițiile pragului electoral de 5%.

Acuzații despre cazul UMF Târgu Mureș

Tokes și Toro au pomenit și despre un subiect vechi din primăvara anului trecut, fuziunea Universității de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș cu Universitatea Petru Maior, criticată și de UDMR la vremea respectivă. Deși este legal și senatele celor două universități au votat acest lucru, se pare că politicieni maghiari au ceva de obiectat. Tokes și Toro sunt de părere că se încalcă drepturile comunității maghiare din Târgu Mureș, deoarece nu se mai predă medicina în limba maghiară, deși exista o secție în limba engleză, pentru studenții străini.

Universitatea a fost înființată ca o universitatea maghiară, prin decret al Regelui Mihai. Se încalcă dreptul maghiarilor la a învăța în maghiară și dreptul bolnavilor maghiari de a avea medici care să vorbească limba maghiară”, a spus Tokes, care a punctat că este un act de condamnat la fel ca și fuziunea din care a rezultat Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj. „Partea română consideră că este o problemă profesională. Dar partea maghiară spune că este o problemă politică și trebuie rezolvată politic”, a precizat Tibor Toro.

Tokes a început conferința cu declarații despre Marea Unire din 1918. Fostul pastor reformat implicat în evenimentele de la Timişoara ce au declanșat Revoluția română din 1989 a precizat că din Declarația de la Alba Iulia nu s-au respectat alte convenții referitoare la autonomia Transilvaniei, drepturilor maghiarilor și ale sașilor. Tokes a precizat că el nu va candida pentru alegerile europarlamentare, deoarece s-a retras la Oradea și își crește copiii.

banner 970 x 250