VIDEO. Europa, dată peste cap de pandemia de coronavirus! Reșițean întors din Franța: „Am stat 16 ore în vamă”

Au trăit momente pe care nu au crezut vreodată că le vor trăi. Este vorba despre românii care s-au întors din străinătate și au rămas blocați la granița dintre Austria și Ungaria până când autoritățile din România au reușit să încheie un acord cu țara vecină.

Pandemia de coronavirus care s-a năpustit și asupra Europei a întors continentul cu susul în jos. Au fost închise de la orașe la regiuni și țări, iar lucrurile s-au întâmplat mai repede decât se așteptau oamenii. Luați prin surprindere au fost și românii plecați la muncă în străinătate care s-au văzut „copiii nimănui” de la o zi la alta. Mircea, un reșițean întors în această săptămână din Franța, a povestit pentru Express de Banat că motivul pentru care a venit acasă este incertitudinea. Nu se știe nici în acest moment când vom putea nota în calendar ziua în care lumea întreagă se va trezi din acest coșmar.

„S-a închis tot, tot. Și nu se știe durata. De aia am ales să plecăm să stăm cu familia. Dacă știam că toată povestea asta dura două săptămâni sau o săptămână sau o lună poate nu merita să vin acasă, adică nu veneam. Nimeni nu a știut nimic”, a spus Mircea.

Drumul din Lyon până la granița cu Ungaria a fost presărat cu situații demne de film. A fost nevoit să traverseze toată Austria din cauza faptului că Germania și-a închis toate intrările, a stat 16 ore în vamă alături de mii de români care s-au trezit blocați în cozi de mașini formate pe o distanță de zeci de kilometri. Nu puteai să mergi mai departe și nu puteai să te întorci de unde ai venit.

„Am plecat luni, la 12.30 de lângă Lyon. Am luat-o pe Elveția. Elveția a fost încă deschisă și am intrat în Austria. Venind pe acel traseu, mergi pe Austria, Germania, Austria din nou și apoi Ungaria. A fost blocat. Au blocat Germania înainte și a trebui să traversez toată Austria pe drumuri naționale. Nu aveai cum să mergi pe autostradă și asta a însemnat să traversez toată țara pe drumuri naționale. La ora patru și ceva am fost în vamă. Mulți zic că la 5 dimineața trebuiau să se închidă vamele în Ungaria. Au închis mai repede, la 00.00. Am tras tare să ajung, dar degeaba. 16 ore am stat eu acolo în vamă. Nici să merg înainte nici să mă întorc înapoi nu mai puteam pentru că era blocat. Apoi și-au închis granițele și Austria și Elveția și Franța. Eram copilul nimănui. Erau trei benzi cu cozi de peste 60 de kilometri. Apoi au zis că o să deschidă la ora 9.00 și practic au deschis la 10.00. Erau bulgari, erau români din Elveția, familii, femei gravide, nebunie ce a fost acolo. Majoritatea era din Germania, Austria, Elveția”, a spus reșițeanul.

Coridorul special prin care Ungaria putea fi traversată a fost deschis în urma insistențelor ministrului Afacerilor Externe român care a stabilit, împreună cu autoritățile din țara vecină, că oamenii se pot întoarce acasă pe un traseu bine definit.

„Când ne-au dat drumul ne-au așteptat pe traseu. Bulgarii mergeau pe alt traseu și România separat. Am primit o foaie cu traseul pe care trebuia să îl urmezi. Fiecare ieșire de pe autostrada care ducea spre Nădlac era închisă. După ce dai actele pentru a putea intra în România, te cheamă și te duce prin tot puhoiul de oameni la doctor. Acolo cred că ai toate șansele să iei contact cu virusul dacă nu te protejezi cu mască. Ce doi metri? Că era nebunie, ziceai că e Paștele. Nu se mai știa care, cum”, a mai spus Mircea.

Reșițeanul se află în acest moment în izolare la domiciliu, alături de familia sa, pentru o perioadă de 14 zile. Decizia a fost luată de medicii epidemiologi care au făcut triajul în corturile montate la punctele de trecere a frontierei. În urma unor discuții purtate între Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe și omologul său ungar, Péter Szijjártó, tranzitul prin țara vecină este permis în fiecare zi, în intervalul orar 21.00 – 5.00, ora Ungariei, pe rutele indicate de către autoritățile ungare.