„Eu și doamna primar avem puterea să te verificăm la prețuri și să-ți punem sigiliul pe ușă. Dacă nu te trimit înapoi la babe, în Austria”

dacus 05 iulie 2024 Publicitate Stiri in Express de Banat Timisoara si Resita

Într-o comună din Caraș-Severin, legea stă în mâinile a trei persoane care par să decidă asupra afacerilor locale: primar, viceprimar și șef de post. Avizele necesare firmelor din partea Primăriei întârzie inadmisibil de mult, timp în care sunt efectuate diverse controale.

Mariana Tismănariu, administrator de firmă: „În mai anul trecut am lăsat dosarul la primărie pentru autorizația de funcționare, dar nu a mai venit nimeni să-mi spună dacă este sau nu în regulă, deși, în termen de 30 sau 45 de zile, trebuia să-mi dea un răspuns ori să mi se explice de ce nu am primit avizul. Ulterior, în ianuarie acest an, am deschis și un bar și am dus un alt dosar pentru autorizația de funcționare, spunându-le să nu pățesc ca în cazul magazinului. Am cerut numere de înregistrare și am primit, dar nu cu data de anul trecut, ci cu data din anul acesta. Domnul viceprimar, Aurel Dumitru, și doamna primar, Elena Moise, mi-au vorbit foarte urât și mi-au cerut tot felul de aberații dacă vreau să primesc autorizația. Au venit cei de la comisie și mi-au spus că nu am acordul școlii aflată la 200 de metri și că nu am gresie și faianță la grupurile sanitare, deși, cu aceleași grupuri sanitare, am primit autorizație de la DSV. (…) În urmă cu două săptămâni, domnul vice mi-a spus textual: «Eu și doamna primar avem puterea să te verificăm la prețuri și să-ți punem sigiliul pe ușă. Dacă nu te trimit înapoi la babe, în Austria.»”

Femeia nu a primit autorizație și pentru faptul că nu are apă curentă în magazin, dar Mariana Tismănariu ne-a spus că are un bazin din inox, chiuvetă și scurgere în canalizare. Dar și în aceste condiții, cei de la DSV i-au eliberat autorizație. Pe lângă ceea ce ea numește abuzurile celor doi, nașă și fin în viața de toate zilele, surprinde atitudinea șefului de post din sat care, împreună cu colegii săi, de trei, patru ori în ultima săptămână. De ce? O să vedeți. „Ieri, (marți, 30 iunie, n.r.) am primit invitație să mă prezint la postul de poliție, după ce mi s-a «închis» terasa, care de fapt era o masă cu patru scaune, unde am fost amendată, pe motiv că nu aveam autorizație pentru terasă”.

De unde i se trag Marianei toate șicanele? De la faptul că i-a spus verde-n față primăriței că nu a făcut nimic pentru comună în cele patru mandate și că nu o va mai susține în alegerile din septembrie.

Aceeași situație în cazul doamnei Ana Bălteanu. Dacă până anul trecut autorizația de funcționare a fost mereu vizată de Primărie, începând cu acest an acest lucru nu se mai întâmplă. Și iarăși în ecuație apare șeful de post. „Ceea ce m-a alarmat cel mai mult e că ieri a venit domnul șef de post și mi-a spus că dacă nu avem autorizație de funcționare, ni se vor închide magazinul alimentar și birtul și terasa și ne-a amenințat că peste două zile vor veni un polițist și un jandarm și vor confisca toată marfa”.

publicitate Timisoara banner maxagro

Pe Daniel Funieru, care are un magazin în curtea casei, primărița și viceprimarul l-ar fi pus să aducă declarații de la vecini din care să rezulte că aceștia nu sunt deranjați de cumpărători. „Am întocmit dosarul cu toate actele ce mi-au fost cerute, iar de șase luni nu am primit niciun răspuns. Și nici nu o să-mi dea autorizație, cum nu mi-au dat nici anul trecut. Ieri, când descărcam marfa, a venit Poliția, cu șeful de post, și mi-au spus că dacă nu am autorizație de funcționare de la Primărie vor veni cu două camionete să-mi confiște marfa”, ne-a mărturisit bărbatul.

Valerica Vodă a depus documentația pentru obținerea autorizației anul trecut și de atunci tot așteaptă.

Primărița Elena Moise, de patru mandate în fruntea Primăriei, area propria-i variantă: „Nu am ce să le fac dacă nu au actele în regulă. Există o comisie care merge la fiecare magazin în parte și se consemnează tot într-un proces-verbal. E adevărat, ei funcționează fără autorizație, dar o fac pe răspunderea lor. Poliția a fost acolo și a constatat aceste nereguli”.

Cazul întreprinzătorilor din Dognecea a ajuns pe masa prefectului Cristian Gâfu și la conducerea IPJ. Și unii, și alții au promis că vor face anchete pe tema celor reclamate de localnici.

STPT job 1000x200 1000x100 edb
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/