ETNIC 2017. Expoziţie filatelică internaţională, la Reşiţa!

Forumul Democratic al Germanilor din judeţul Caraş-Severin şi Asociaţia Germanã de Culturã şi Educaţie a Adulţilor din Reşiţa, în colaborare cu Asociaţia Filatelicã din Caraş-Severin, organizează, astăzi şi mâine, expoziţia filatelicã interjudeţeanã cu participare internaţionalã „ETNIC 2017″.

Aceasta este cea de-a V-a expoziţie filatelică organizatã sub acest motto la Reşiţa şi se încadreazã în programul de manifestãri prilejuite de „Toamna culturală germană la Reşiţa”. Celor trei organizatori principali li se alãturã, ca şi la ediţiile precedente, Departamentul pentru Relaţii Interetnice al Secretariatului General al Guvernului.

„Dupã mai mulţi ani de absenţã în organizarea de expoziţii cu caracter naţional şi internaţional în calendarul competiţional al Federaţiei Filatelice Române, Reşiţa a revenit în toamna anului 2009 pe prima scenã a competiţiilor printr-un efort comun al Asociaţiei Filatelice din Caraş-Severin, al Forumului Democratic al Germanilor din judeţul Caraş-Severin şi al Asociaţiei Germane de Culturã şi Educaţie a Adulţilor din Reşiţa. Reuşita acelei prime ediţii ne-a fãcut ca, imediat dupã terminarea acesteia, sã ne gândim la o a doua, în noiembrie 2011, la a treia, în noiembrie 2013, la a patra, în noiembrie 2015 şi iatã-ne ajunşi şi la a cincea, în noiembrie 2017. Nu trebuie uitatã cea de anul trecut, dedicatã împlinirii a 245 de ani de industrie la Reşiţa, una de real succes“, aminteşte Erwin Josef Ţigla, preşedintele FDG Caraş-Severin.

Expoziţia este organizată conform regulamentelor Federaţiei Filatelice Române şi Federaţiei Internaţionale de Filatelie. Participă filatelişti din ţarã şi strãinãtate, cu exponate având ca tematică „Minoritãţi naţionale”. Evenimentul va fi marcat prin mijloace filatelice specifice: plic special, obliterãri etc.. Un juriu prezidat de Nicolae Salade, preşedintele Asociaţiei Filateliştilor din judeţul Sibiu, va acorda filateliştilor distincţii pe diferite clase competitive, cea mai importantă fiind diploma în rang de Vermeil Mare.

„Din 1992 pânã în prezent au fost editate de cãtre noi 270 de plicuri filatelice ocazionale, iar numãrul ştampilelor filatelice ocazionale este de 262, în cea mai mare parte avându-l ca machetator pe graficianul Gustav Hlinka, un membru deosebit de activ al nostru“, mai precizează preşedintele Forumului Democrat al Germanilor Caraş-Severin, Erwin Josef Ţigla.

La ediţia de anul acesta, vor expune 29 de filatelişti şi colecţionari, vernisajul urmând a avea loc azi, 3 noiembrie, de la ora 17, la Centrul Social Frédéric Ozanam din Reşiţa.