La Colegiul Economic al Banatului Montan din Reșița a debutat astăzi cea de-a 22-a ediție a Decadei Culturii Germane în Banatul Montan. Acesta este considerat cel mai important ciclu de manifestări culturale ale etniei germane.
În cadrul întâlnirii, a fost organizată o prezentare de carte intitulată “Europa ne invită la masă. O călătorie culinară prin Europa”, susținută de Erich Worister și profesorul reșițean, Dolores Weisz. În același timp, elevii de clasa zecea de la Colegiul Economic al Banatului Montan au realizat o prezentare practică. Aceștia au pregătit trei rețete din cartea de bucate, care mai târziu au fost degustate de oaspeți.
„De data aceasta, am intrat pe meleaguri europene din punct de vedere culinar, iar cartea prezentată astăz a oferit participanților, în primul rând elevilor Colegiului, posibilitatea de a parcurge Europa din punct de vedere culinar cu specialități specifice fiecărei țări în parte. După prezentarea cărții, elevii au preparat câte o rețetă din carte, şi anume gulaș maghiar, sărmăluțe bănățene, care au reprezentat România și un desert suedez. În cadrul acestei manifestări, au evoluat formații de dansuri germane din Austria și Tirolul de Sud”, a declarat Iosif Erwin Țigla, președintele Forumului Democratic al Germanilor din Caraș-Severin.
Elevii Colegiului Economic al Banatului Montan s-au arătat impresionați de acest eveniment. Mai mult, spun că astfel de activități sunt binevenite în școala lor.
“A fost foarte bine, o atmosferă plăcută, s-a vorbit atât în limba română, cât și în limba germană. Am primit cărți pentru gătit din 27 de țări. S-a facut o rețetă chiar și din România: celebrele sărmăluțe. A fost bine că școala noastră a primit vizitatori din alte părți. Cartea aceasta am luat-o doar așa, nu o să gătesc din ea, pentru că în primul rând nu știu germană și în al doilea rând nu știu să gătesc”, a spus o elevă care a fost prezentă la manifestare.
“A fost destul de interesant, în special melodiile cântate de formația austriacă. Nu am luat cartea pentru că nu știu limba germană, știu mai bine limba engleză. Cartea a avut un obiectiv destul de clar: de a uni România cu toate țările din Europa, plus că e o carte uzuală cu rețete culinare”, a spus un alt elev.
Decada Culturii Germane se va desfășura până pe data de 14 octombrie și cuprinde diverse activități. Mâine, la Dognecea, va avea loc Sărbătoarea Heimatului germanilor, la care participă formații de dansuri populare specifice, din Reșița, Bocșa și Austria. În zilele ce urmează se vor desfășura manifestări atât la Reșița, cât și la Anina, Bocșa, Caransebeș, Oravița, Orșova și Oțelu Roșu.