Ești tânăr de etnie romă? Știai că există locuri speciale în licee și universități pentru tine?

Asociația Voluntariatul Pentru Toți implementează pentru 12 luni proiectul „Promovarea educației pentru tineri romi”, cu nr. 2019-2-RO01-ESC31-064327, finanțat prin Corpul European de Solidaritate. Acest proiect a luat naștere din nevoia de creștere a gradului de informare a tinerilor romi și facilitarea accesului acestora la educație. Educația este un drept fundamental al fiecărui om, astfel că este esențial ca tinerii proveniți din medii dezavantajate să cunoască oportunitățile de care dispun pentru exercitarea acestui drept fundamental.

Datele statistice înregistrate la nivel național arată că tinerii romi sunt în general foarte slab informați cu privire la oportunități de care dispun pentru continuarea studiilor și la locurile speciale disponibile pentru aceștia, atât în licee, cât și în universități.

Proiectul urmărește să dezvolte accesul la educație și să reducă numărul persoanelor neinformate. Acest proiect a luat naștere din nevoia tinerilor de etnie roma de a avea acces la educație și a fi informați, pentru a putea profita de oportunitățile pe care le au. Abandonul școlar are o amploare îngrijorătoare în comunitățile de romi din Caraș-Severin, astfel că o campanie de informare cu privire la locurile speciale pentru romi din licee și universități era absolut necesară.

Proiectul este unul scris și implementat de un grup de 6 tineri de etnie romă din orașul Reșița și presupune trei etape. În primul rând, începând cu luna martie aceștia vor demara o campanie de promovare a locurilor speciale din licee și universități în rândul comunităților de romi din orașul Reșița și online pe pagina de Facebook a proiectului.

Cea de-a doua etapă va consta într-o campanie de informare a tinerilor romi cu privire la importanța educației pentru un viitor mai bun, iar cea de-a treia etapă va presupune o sesiune de informare cu privire la bursele și oportunitățile pentru elevii romi și cei care provin din medii dezavantajate.