„Este revoltător că atât de mulți oameni ajung să cerșească un medicament vital”

Pandemia de coronavirus înseamnă un pericol nu doar pentru cei infectați, ci și pentru cei care suferă de alte boli grave. Un segment în cauză este reprezentat de diabetici, care în perioada de criză nu au mai găsit medicamentele esențiale, problema nefiind rezolvată nici până acum.

Senatorul Ionuț Chisăliță a adresat o întrebare în scris Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale și Ministerului Sănătății, în contextul în care bolnavii de diabet au ajuns într-un stadiu critic. Problema lipsei medicamentului Euthyrox pare fără rezolvare, spune parlamentarul, ale cărui întrebări transmise până acum nu și-au găsit răspunsul.

„Deși înțeleg prioritățile privitoare la combaterea infectării cu virusul Covid, sunt de părere însă că bolnavii din România, indiferent de natura afecțiunii lor, trebuie să beneficieze în continuare de întreaga atenție și de tot sprijinul necesar. (…) De nepermis de multă vreme, la problema bolnavilor de diabet din România s-au adăugat probleme grave de natură psihologică și emoțională din cauza incertitudinii, stresului și, da, umilinței la care sunt supuși. Motivele și motivațiile lipsei acestui medicament și incapacității de a-i asigura fluența și continuitatea în disponibilitatea sa pe piață contează mai puțin, atât timp cât, în acest caz, din nefericire, nu vorbim de o excepție, ci de o regulă”, transmite Ionuț Chisăliță.

Considerând că va fi mai convingător dacă va transmite autorităților și reacțiile oamenilor în cauză, senatorul cărășean a atașat și o serie de sesizări ale bolnavilor de diabet, declarații cu un puternic impact: „Situația se cunoaște, dar ce este mai grav, nu se ia nicio măsură, iar promisiunile sunt de fapt numai minciuni. Este revoltător că atât de mulți oameni (cotizanți la sistemul de sănătate) ajung să cerșească un medicament vital”, este doar unul dintre mesaje.

În condițiile în care lipsa tratamentului agravează boala și afectează starea psihică a diabeticilor, Ionuț Chisăliță cere încă o dată răspunsuri în scris la întrebările sale, pentru a putea, în cele din urmă, lămuri și românii afectați direct.