Reședința județului Caraș-Severin a fost declarată drept cel mai murdar oraș din România! Totul, conform unui sondaj publicat de Storia.ro, pe baza declarațiilor a 2.000 de locuitori, care, se pare, sunt total dezamăgiți de modul în care se face curățenie în orașul lor.
Un sondaj realizat de platforma de imobiliare Storia.ro relevă o față tristă a municipiului Reșița. Se pare că locuitorii orașului sunt complet dezamăgiți de curățenia de aici, cel puțin 1.987 dintre ei care au evaluat Reșița ca fiind un oraș murdar. Așa se face că reședința județului Caraș-Severin a obținut nota 50,75 din 100, situându-se astfel pe locul 41 în țară!
Același sondaj arată și care sunt cele mai murdare cartiere din România, în percepția locuitorilor. În privința Reșiței, pe ultimele poziții se află, potrivit sondajului, zona Dealu Mare, Stavila și Mociur, cu note ce nu depășesc 39, în timp ce, la polul opus se situează Lend, Micro 4 și Centrul Civic, cartiere care au obținut peste 57.
„Curățenia unui oraș este influențată de mai mulți factori, de la prezența sistemelor de colectare a deșeurilor, la proiecte de urbanism care să ofere locuitorilor mai multe posibilități de a avea și păstra un oraș cât mai curat. Avem orașe și cartiere care au fost taxate de către locuitorii lor din cauza lipsei containerelor pentru colectarea selectivă a deșeurilor, a numărului mare de gunoaie, PET-uri sau resturi menajere aruncate pe stradă. Această realitate cere ca, pe lângă responsabilitatea personală a fiecăruia dintre noi, atât dezvoltatorii, cât și autoritățile locale să aloce o importanță sporită subiectului și să vină cu soluții tehnice pentru orașe și cartiere cât mai salubre”, menționează Sorin Bălan, Head of Storia.ro și OLX Imobiliare.
I-am solicitat un punct de vedere pe această temă primarului Reșiței, Nelu Popa. În opinia edilului-șef, clasamentul celor mai murdare orașe, prezentat de Storia.ro, ar fi total irelevant și nu reflectă, în niciun caz, realitatea. „E o chestie empirică, făcută pe genunchi, care n-are nicio relevanță. Din păcate, unii au putere de penetrare în media mai mult decât ar trebui și pot genera confuzii la nivel național. Să fim serioși! Nu suntem primii, dar în niciun caz ultimii din România”, susține primarul Nelu Popa.
Percepția asupra curățeniei în orașele din România este cea de-a cincea temă a studiului amplu realizat de Storia.ro și agenția de cercetare D&D Research, „Orașele și cartiere din România”, care se va desfășura până la finalul anului 2017. Până în prezent, 199.621 de români au răspuns chestionarului propus de Storia.ro.
Pentru realizarea clasamentului, participanții studiului au fost invitați să evalueze orașele și cartierele în care locuiesc din punct de vedere al curățeniei, pe o scală de la 1 la 5, unde 1 este foarte rău, iar 5 este foarte bine. Doar mențiunile care au primit cel puțin 100 de răspunsuri au fost incluse în clasamentul final.
Rezultatele sunt actualizate lună de lună, în conformitate cu răspunsurile completate de români în cadrul chestionarului Storia.ro.