Persoanele care hrănesc porumbei pe domeniul public al Timișoarei vor fi sancționate cu amenzi cuprinse între 100 și 200 lei. De asemenea, astăzi, în plenul Consiliului Local Timișoara a fost votat și noul regulament privind deținerea animalelor de companie care prevede, printre altele, că pisicile și câinii vor avea voie în mijloacele de transport în comun.
După patru luni de discuții, astăzi, în plenul Consiliului Local Timișoara au fost aprobate două proiecte de hotărâre controversate. Unul se referă la noul regulament privind deținerea animalelor de companie, iar celălalt la completarea unei hotărâri de consiliu local privind constatarea și sancționarea contravențiilor. Concret, aceasta prevede amenzi cuprinse între 100 și 200 de lei pentru persoanele care hrănesc porumbei pe domeniul public al Timișoarei.
Cele două proiecte au fost votate doar după ce în timpul ședinței au avut loc ample discuții.
„Mă rezum să atrag atenția timișorenilor că nu este vorba de a face ceva să dispară toți porumbeii din oraș. Este o intenție de-a noastră de a fi mai puțini porumbei. În întâmpinarea unor viitoare proceduri, am stabilit că se va demara un proiect de hotărâre de consiliu de local prin care cei care locuiesc în zone istorice să aibă un termen de aproximativ șase luni de grație prin care să-și securizeze podurile și să pună acei țepi antipăsări pe pervazuri și unde este necesar. Sunt mai multe măsuri la pachet luate pentru a împuțina numărul porumbeilor”, a declarat consilierul local PNL Simion Moșiu.
Pe de altă parte, consilierul local PNL Daniela Mariș a semnalat faptul că porumbeii sunt un simbol al Timișoarei, iar copiii s-au obișnuit să meargă în centru pentru a-i hrăni. „Sunt de acord că produc pagube clădirilor, dar nu cred că este o soluție să-i înfometăm sau să-i lăsăm să moară pe foame. O soluție ar fi montarea de sonare. Dacă n-o să-i mai hrănim, riscăm să devină violenți, să stăm la terasă și să ne ia mâncarea din mână”, este de părere Daniela Mariș.
De asemenea, consilierul local Pro România Roxana Iliescu a luat cuvântul pentru a anunța că, alături de colegul său, se vor abține la vot, pe motiv că nu s-a ținut cont de opiniile specialiștilor. „Ar trebui să ne gândim dacă nu există alte variante prin care să relocăm porumbeii în alte zone ale orașului. Mă refer la zone periferice, avem Pădurea Verde și alte locații. Este o tradiție de șapte decenii ca în centrul Timișoarei să existe porumbei, dar este adevărat că s-au înmulțit foarte mult în ultima perioadă. Cred că ar trebui găsite metode ultramoderne privind sterilizarea lor”, a declarat Marius Craina, consilier local Pro România.
Consilierul local PNL Dan Diaconu, fost viceprimar al Timișoarei, a considerat că noile prevederi nu vor avea efecte. „Mă întreb cam în ce scenariu logic doar interzicerea porumbeilor într-un centru în care se mănâncă la terase va avea ca efect diminuarea numărului porumbeilor. O amendă nu schimbă situația, ci crează frustrare”, a semnalat Dan Diaconu.
Inițiatorii proiectelor, consilierii locali USR-PLUS Răzvan Stana și Rodica Militaru, au anunțat, însă, că în viitor vor fi luate și alte măsuri astfel încât numărul porumbeilor din Timișoara să fie redus. Astfel, se dorește cumpărarea și de sonare, un dispozitiv care va alunga porumbeii din centrul orașului, dar și să fie construite porumbare.
„Bineînțeles că nu este o singură măsură pe care o luăm. Acest HCL este doar un pas într-o politică publică mai largă de protecție a animalelor din Timișoara”, a afirmat Dominic Fritz, primarul Timișoarei.
În ceea ce privește noul regulament privind deținerea animalelor de companie, acesta prevede, printre altele, faptul că vor avea voie în mijloacele de transport în comun din Timișoara pisicile și câinii. De asemenea, nu va mai fi nevoie de acordul vecinilor pentru a deține un animal de companie. „Noi am modificat un paragraf din 2007, ori în 2018 a apărut Legea asociațiilor de proprietari, care vine cu obligativitatea acelui regulament votat de majoritatea vecinilor. Dacă vrei să te muți în acel bloc, știi din capul locului care sunt condițiile, dacă ai voie sau nu să deții un animal de companie. Altfel, depinzi de un vecin și știm că pot apărea șicanări”, a precizat Rodica Militaru.
Ambele proiecte au fost aprobate cu 21 de voturi pentru în Consiliul Local Timișoara.