Este inuman! Se taie în inima Parcului Național, să ne explice domnul Tabugan ce se întâmplă cu pădurile din Caraș-Severin!

Liderii USR PLUS din Caraș-Severin reclamă în cor cu senatorul Mihai Goțiu tăierile ilegale sau iresponsabile din Munții Banatului și îi cer deputatului Ion Tabugan să demaște mafia aurului verde!

Parlamentarul Goțiu a semnalat în repetate rânduri faptul că pădurile din Caraș-Severin, în mare parte situate în arii protejate de lege, sunt masacrate de mafia lemnului. Instituțiile abilitate au respins mai de fiecare dată aceste afirmații, iar organele de cercetare penală n-au deschis dosare decât pentru câte o căruță, poate două de lemne. Andrei Plujar și Daniel Toma, președinții USR PLUS Caraș-Severin, insistă și ei reclamând abuzurile asupra mediului. „Domnul senator Goțiu va prezenta în curând, spre dezbatere, Legea parcurilor naționale. Este de-a dreptul inuman ce se întâmplă în momentul de față în Parcul Național Semenic. Se taie în inima Parcului Național, în imediata apropiere a peșterii Comarnic. Acolo este o zonă protejată, cu grad foarte mare de protecție, iar cei care taie, taie nestingheriți. Am avut surpriza să văd că au și blocat un drum care este un drum județean totuși! Aceste tăieri trebuie stopate obligatoriu! Am observat că au început să taie până și în Dealul Golului! Recent au fost depistate niște tăieri ilegale și la Văliug, unde au intervenit jandarmii și au fost prinși acești tăietori. Din păcate, nu facem aproape nimic ca să stopăm aceste tăieri de la rădăcină!”, a declarat Andrei Plujar. 

Președintele PLUS Caraș-Severin, Daniel Toma, acuză că nici măcar Radarul Pădurilor nu mai funcționează în scopul în care a fost creat, acela de a semnala cu ușurință tot ceea ce pare a fi o exploatarea sau un transport ilegal de lemne. „Una dintre măsurile Guvernului Cioloș a fost introducerea unui program numit Radarul Pădurilor, prin care orice cetățean, printr-o aplicație instalată pe telefon, putea sesiza organele specializate atunci când vedea că există un transport de material lemnos, exista posibilitatea asta de a se verifica legalitatea transportului, însă ne uităm că astăzi nu s-a mai investit în mentenanța acelui program și acelei aplicații. Dar nu ar fi numai asta problema, din păcate s-a ajuns să se taie lemn sau să se fure cu acte în regulă, ceea ce este un lucru foarte grav!”, a răbufnit Toma. 

1000x100 casa brutarului

Unul dintre cei cu putere de decizie, dar și avizat în domeniu este deputatul de Caraș-Severin, Ion Tabugan. Președinții celor două formațiuni au vorbit însă în termeni ironici despre parlamentarul independent, afiliat Grupului Pro Europa. „Tabugan la ce partid este?! Sincer, nu mai știu la ce partid este domnul Tabugan. Am auzit un zvon că ar fi la PRO România, dar nu știu dacă s-a materializat și am mai auzit un zvon că s-ar întoarce la origini, adică la PNL. Domnul Tabugan a condus Direcția Silvică, structură foarte bine organizată și, probabil că, în continuare, își câștigă voturile pe această structură silvică. Eu îl consider pe domnul Tabugan unul dintre principalii vinovați pentru tăierile masive din Caraș-Severin!”, a mai afirmat președintele USR Caraș-Severin, Andrei Plujar. „Să ne explice dânsul ce se întâmplă cu pădurile din județ și să ne arate ce realizări sau ce proiecte a avut pentru județul acesta, pentru că dânsul cred că este la al treilea mandat dacă nu mă înșel”, a adăugat Toma, liderul PLUS Caraș-Severin.