Incertitudinea planează din nou în Clisura Dunării atunci când vine vorba despre instanţa care deserveşte mii de locuitori din zonă.
Volumul scăzut de activitate şi deficitul de personal ar putea duce la desfiinţarea a 30 de judecătorii din ţară. Pe lista instituţiilor vizate se află şi cea din oraşul Moldova Nouă. Judecătoria de la malul Dunării a mai fost într-o situaţie similară în cursul anului trecut. Deocamdată, proiectul de lege lansat de Ministerul Justiţiei se află în dezbatere, însă, cel mai probabil, actul normativ va intra în vigoare pe data de 1 iunie 2014.
Printre motivele invocate în vederea desfiinţării celor 30 de judecătorii, printre care şi cea din Moldova Nouă, se numără: recomandările Comisiei Europene privind continuarea reformelor monitorizate în cadrul MCV referitoare la necesitatea restructurării instanţelor şi parchetelor, rapoartele anuale elaborate de CSM privind activitatea instanţelor şi parchetelor, precum şi necesitatea alinierii la noile prevederi legislative odată cu intrarea în vigoare a noilor Coduri, scrie luju.ro .
Conducerea instanţei de la malul Dunării susţine că soarta judecătoriei va fi hotărâtă prin criterii care nu ţin neapărat de procentul de soluţionare a cauzelor sau de indicele de casare a sentinţelor.
,,La nivel de CSM se apreciază că toate instanţele cu un număr sub 2.000 de dosare pe an nu ar mai fi funcţionale şi că ar trebui să fie desfiinţate şi arondate la alte instanţe. S-a pus problema desfiinţării, ca şi la Judecătoria Oraviţa, dar ea nu a fost propusă acum pentru desfiinţare, ci ulterior. Este o judecătorie situată într-o localitate destul de defavorizată din mai multe puncte de vedere, iar distanţa de la Moldova Nouă la Oraviţa este de aproximativ 50 de km, dar sunt localităţi situate şi până la 30 de km sau poate mai mult de Moldova Nouă, ceea ce înseamnă că până la Judecătoria Oraviţa oamenii din Clisură ajung să parcurgă aproape 100 de km şi le va fi foarte greu. Nu noi stabilim aceste priorităţi. De asta se ocupă Consiliul Superior al Magistraturii şi Parlamentul”, a comentat situaţia, în urmă cu aproximativ trei săptămâni, judecătoarea Anca Prunoiu, preşedinta Judecătoriei Moldova Nouă.
Ce se va întâmpla cu posturile?
Potrivit proiectului de lege, posturile din cadrul instanţelor şi parchetelor vizate de desfiinţare se vor transfera, cu prioritate, la instanţele şi parchetele care vor prelua competenţa teritorială a acestora desfiinţate ori, în funcţie de necesităţi, la alte instanţe sau parchete. Lista posturilor vacante va fi transmisă de CSM curţilor de apel şi parchetelor de pe lângă curţile de apel în circumscriptia cărora se află instanţele desfiinţate.
În momentul de faţă, instanţa din Moldova Nouă funcţionează cu un singur magistrat titular şi un judecător delegat de la Caransebeş, fiind vacante alte două posturi de judecători.