ES Marcin Wilczek, ambasadorul Poloniei în România, cucerit de Reşiţa. „Cultura istorică industrială este un magnet pentru firmele poloneze!“

ES Marcin Wilczek, ambasadorul Poloniei la București, se dovedește un mare admirator al patrimoniului industrial și spune că a fost cucerit de reședința județului Caraș-Severin, chiar dacă a văzut-o pe ploaie.

Diplomatul a subliniat că deja investitorii polonezi sunt tot mai interesați de a investi în România și că Polonia nu mai aleargă după forță de muncă ieftină, ci după calitate în produse și servicii.

„În România există aproape o mie de firme poloneze, cu un capital investit de circa o jumătate de miliard de euro şi din ce în ce mai multe firme poloneze vin la ambasadă şi ne întreabă dacă sunt locuri pe care noi le-am putea recomanda pentru investiţii. Adeseori avem şi misiuni economice din voievodatele poloneze, care caută parteneri în România. Sunt convins că vizita mea în Caraş-Severin mă va ajuta să dau nişte sfaturi mai competente şi mai bine informate potenţialilor investitori polonezi sau administraţiei locale”, a declarat azi, la Reşiţa, ambasadorul Poloniei, aflat în prima sa vizită oficială în Caraş-Severin.

Acesta a fost primit la Palatul administrativ, unde a avut o întâlnire cu preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Silviu Hurduzeu, subprefectul judeţului Caraş-Severin, Cătălin Hogea, viceprimarul municipiului Reşiţa, Adrian Dacica, şi directorul Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Caraş-Severin, Petru Buzzi.

De asemenea, la invitația autorităților, Marcin Wilczek a vizitat şi câteva obiective din Reşiţa, printre care UCM Reșița, Muzeul Locomotivelor cu Abur şi Muzeul Banatului Montan din Reşiţa, diplomatul arătându-se extrem de interesat de patrimoniu industrial şi cultural cu care judeţul se mândreşte.

Conform diplomatului polonez, „cultura istorică industrială, care există aici de secole, este cu siguranţă un magnet pentru firmele poloneze, care sunt din ce în ce mai interesate de expansiune”. Și, desigur, o veste extrem de importantă pentru oraș este că diplomatul a fost extrem de interesat de industria grea, de podurile, eolienele sau macaralele făcute la CMB, de pioneratul UCMR sau TMK și, nu în ultimul rând, de industria metalurgică. Ceea ce poate însemna că investitorii polonezi sunt interesați de parteneri români care au o vastă experiență în construcția de mașini și industria grea.

„După vizita privată de anul trecut, am hotărât să revin pentru a cunoaşte şi mai bine această regiune şi pentru a afla care sunt planurile pentru viitor. Sunt absolut impresionat de istoricul industrial al acestei regiuni, care, de fapt, nu e doar trecut. Am aflat planurile de dezvoltare ale Consiliului Judeţean Caraş-Severin şi ale Primăriei Reşiţa şi sunt convins că acestea sunt doar un fundament pentru dezvoltarea, în continuare, a judeţului. Am avut prilejul, pe timpul discuţiilor noastre, să prezint experienţa poloneză şi problemele similare cu care şi noi ne confruntăm şi ne-am confruntat. Mă bucur că atât Polonia, cât şi România, aliaţi atât de apropiaţi în cadrul Uniunii Europene şi al NATO, vor avea ocazia să colaboreze şi în altfel de domenii”, a mai spus Wilczek.

YouTube video


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/