Eroii alegerilor. Cine sunt oamenii care au lucrat zi-lumină la validarea rezultatelor scrutinului din 9 iunie

centralizarea voturilor la prefectura timis
casinoherculane by sungarden alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

Comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare a făcut ca procesul post votare să fie unul greoi și epuizant pentru cei care s-au ocupat de validarea rezultatelor din 9 iunie. Din cauza oboselii, unora li s-a făcut rău și au existat greșeli în completarea proceselor verbale. 

În Timiș, mii de oameni – președinți ai secțiilor de votare, locțiitori, statisticieni, angajați ai prefecturii, membri și președinți ai birourilor electorale, precum și oameni din structurile de forță sunt angrenați de duminică dimineața de la ora 6 în procesul electoral.

Express de Banat a stat de vorbă cu doi dintre oamenii implicați în procesul de validare a rezultatelor alegerilor ca să afle ce și cum a schimbat comasarea alegerilor această activitate.

Se impune precizarea că luni seară la ora 19, Biroul Electoral Județean Timiș a suspendat activitatea de preluare a proceselor verbale de consemnare a rezultatelor alegerilor locale și europarlamentare, după aproape 40 de ore de activitate neîntreruptă. Activitatea a fost reluată marți dimineață, la ora 9.

Minusurile comasării localelor cu alt tip de alegeri

Titu Birceanu, președintele Biroului Electoral de Circumscripție nr. 1 Municipiul Timișoara, a identificat patru motive care au îngreunat activitatea de după vot:

  1. comasarea alegerilor
  2. erorile în completarea proceselor verbale
  3. slaba pregătire a experților electorali
  4. modalitatea învechită de reglementare a alegerilor

„Era firesc ca odată ce comasezi două tipuri de alegeri, să comasezi și timpii de predare a materialelor. Or, a rămas 24 de ore obligația de a preda și după aceea 24 de ore obligația noastră, a biroului electoral de circumscripție – municipală, orășenească sau comunală -, să predăm la Biroul Electoral Județean. Este evident că s-au prelungit foarte mult timpii de așteptare pentru că în secție, în primul rând, a fost foarte greu să termini într-un timp rezonabil. Unii au stat 7, 8, 10 ore să poată să închidă secția. După care vin aici, așteaptă iar ore întregi ș.a.”, a explicat Titu Birceanu.

titu birceanu presedintele bec timisoara

Titu Birceanu participă la procesele electorale încă din 2012

Președintele Biroului Electoral Timișoara spune că au fost identificate erori în procesele verbale întocmite în 75% din secții. La Timișoara au fost deschise o treime din secțiile de votare din județ: 207. Și slaba pregătire a experților electorali a îngreunat procesul.

biroul electoral de circumscriptie timisoara

Biroul Electoral Timișoara a fost amenajat la sediul primăriei, în Sala de Consiliu

Din cauza oboselii, a numărului mare de voturi, au apărut inerent greșeli și ele trebuiau îndreptate. Nu mă refer la voturile obținute de candidați care sunt clare și nu le poți modifica, dar toate celelalte date, unele au fost eronate și ele trebuie îndreptate pe anumite chei – aceasta este terminologia uzitată – ca acele procese verbale să poată intra în sistem, să fie ok din punct de vedere legal. A treia cauză este corpul foarte slab al experților electorali, oameni dintre care sunt aleși președinți și locțiitori. Au ajuns oameni în secții care nu au calitățile de a conduce un grup, mă refer la relații interpersonale cu membrii secției, ceea ce duce la scandaluri, cum au și fost, nu au calitățile intelectuale – pentru că nu e ușor să completezi în regulă un proces-verbal, îți trebuie puțină inteligență și unora le lipsește, din păcate.”, a explicat Birceanu care va înainta, de această dată, Autorității Electorale Permanente o listă cu persoane care nu ar avea profilul necesar ca să ocupe aceste poziții. „Sunt niște trăsături pe care o persoană trebuie să le aibă atunci când gestionează un grup de oameni, nu poți să vii direct de pe stradă dacă ai o diplomă și să coordonezi un grup de 7 persoane și un proces electoral”, a explicat președintele Biroului.

Plimbarea prin oraș cu sacii plini cu buletine de vot

Și, în fine, o altă problemă ar fi modul greoi de reglementare al alegerilor: „Am rămas în urmă. Această modalitate heirupistă pe care o avem noi, fizică… Fotografiem procesele verbale, ne folosim de tehnică, le urcăm în anumite platforme digitale după care nu renunțăm la căratul de saci. Dacă tot avem resursa asta tehnologică, o folosim 100% și lăsăm materialul deoparte. (…) E o muncă fizică de hamal de port, să spun așa, să iei să cari, să urci… Se pot angaja muncitori, le oferi fonduri autorităților locale să angajeze, de exemplu, echipe de muncitori să facă lucrul ăsta.”

promovare banner maxagro Muzeul TM
dosare cu documente de la alegerile locale, in timisoara

Biroul Electoral Timișoara: dosare cu documente de la alegerile locale

Nopți albe și pentru statisticieni

Tot ce a ținut de alegerile locale a ajuns la birourile electorale de circumscripție (de acolo la Biroul Electoral Județean), iar europarlamentarele – direct la Biroul Electoral Județean. Datele au fost procesate de statisticieni.

traseu marcat pentru presedintii sectiilor de votare din timis

Traseul de acces pentru președinții secțiilor de votare din Timiș

centralizarea voturilor la prefectura timis (2)

Sala multifuncțională de la CJ Timiș a fost locul care i-a găzduit pe președinții secțiilor de votare până au predat dosarele

„Ne-am chinuit și noi ca toți ceilalți. A fost foarte obositor să nu dormi o noapte și toată ziua următoare, să centralizezi. Colegii mei într-adevăr au fost foarte obosiți luni seară, le-a prins foarte bine noaptea dormită. A fost greu. Au fost două tipuri de alegeri organizate simultan, însă după reguli diferite. (…) Au fost 5 buletine de vot și se centralizează diferit. Localele la circumscripția locală, la fiecare UAT, iar europarlamentarele la nivelul BEJ. Toate secțiile de votare au mers întâi cu alegerile locale la birourile electorale de circumscripție, a durat până au procesat ei acolo patru procese verbale, după care au venit la BEJ gata obosiți și epuizați și au așteptat să le procesăm noi procesele verbale care, în mare parte, au fost greșite și a trebuit să le corectăm. Oamenii au fost și ei epuizați, și noi epuizați. De aici apar și greșelile.”, a declarat Sorin Belea, directorul Direcției Regionale de Statistică Timiș.

sorin belea, directorul drs timis

Sorin Belea este directorul Direcției Regionale de Statistică Timiș

„Există riscul deformării realității prin această modalitate inconștientă de comasare a alegerilor”

Președintele Biroului Electoral Timișoara trage un semnal de alarmă în ce privește deciziile viitoare ale decidenților politici. Este o mare greșeală să comasezi alegeri, a spus el.

„În momentul în care tu comasezi, automat poți influența numărătoarea voturilor și să nu mai exprime realitatea. O poți face în secție, dar tu nu știi pentru că tu în secție întocmești un proces verbal și ai niște cifre asumate de membrii care spun: X are 100 de voturi, Y are 80. Tu  nu poți să știi lucrul ăsta, doar ei care au semnat. Or, în momentul în care tu stai 24 de ore nemâncat, e posibil să apară erori și pe urmă să accepți numai să scapi. Deci există riscul ca realitatea să fie deformată prin această modalitate inconștientă de comasare a alegerilor pentru că, practic, dacă începem să analizăm elementele de jos, îți dai seama că pot fi greșeli (…) peste care se trece și până la urmă să fie afectată esența democrației: votul, reprezentativitatea. Chestiunea asta numai politic poate fi făcută. Adică asumată, ca oamenii politici să își dea seama că asta este o greșeală. Este o mare greșeală să comasezi alegeri.”, a explicat Birceanu.

Rezultatele oficiale ale alegerilor din 9 iunie, în Timiș, sunt așteptate să fie anunțate în cursul zilei de miercuri.

STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/