Episcopia Caransebeșului, una dintre cele mai profitabile afaceri pentru Caraș-Severin!

Într-un top întocmit pe eparhiile din țară, instituția din Caransebeș figurează pe locul 15. Profiturile realizate anul trecut în domeniul cultelor religioase sunt de aproape 7,5 milioane de euro. În toată țara!

În plus, bisericile se vor bucura de anul viitor, pe lângă scutirile de care beneficiază în prezent, de noi facilităţi fiscale.

Conform noului Cod fiscal, reprezentanţii cultelor religioase vor fi scutiţi de impozit pentru sumele pe care le obţin din vânzarea de terenuri, clădiri şi maşini pe care le-au folosit în activităţi economice, condiţia fiind ca sumele respective să fie utilizate pentru întreţinerea şi funcţionarea unităţilor de cult.

Patriarhia Română și eparhiile sale au declarat anul trecut la Ministerul de Finanțe profituri totale de aproape 7,5 milioane de euro, bani înregistrați în contabilitate ca excedent, pentru că structurile Bisericii Ortodoxe Române sunt entități juridice fără scop patrimonial.

Episcopia Caransebeșului se află pe locul 15 în topul eparhiilor care au obținut profit și din activități economice precum producerea și vânzarea de lumânări, calendare, carte religioasă, vin cultic și alte obiecte bisericești. Cu aproximativ 57.000 euro, Eparhia condusă de PS Lucian Mic și-a triplat profitul față de anul precedent, fără să raporteze vreo activitate economică.

Noul Cod fiscal introduce noi scutiri de dări la stat în cazul cultelor religioase din România, fără să adauge nimic în plus ca impozitare. În schimb, persoanele fără venituri, cu unele excepţii, vor fi obligate să depună declaraţie la Fisc pentru a li se calcula CASS-ul pe care îl au de plată.


Comments

  1. CRS says:

    Pentru susţinerea activităţilor social-filantropice la
    nivelul Patriarhiei Române, s-au cheltuit aproximativ 80.828.200 LEI (aprox. 20 mil. euro) asta nu se pune nu? nu prea se vinde ce sa faci…Episcopia Caransebesului a facut profit de…atentie: 57.000 euro…incredibil ce stire…Draga spune si de Clinica de Oncologie de la Slatina Nera unde Episcopia finanteaza o parte din proiect…dar din pacate nu intereseaza…Invata sa fii obiectiva! Ca de subiectivism suntem satuli!!

  2. ea says:

    Daca am ajuns sa avem o episcopie ca fiind cea mai profitabila “institutie” sau “obiectiv” ( nici nu stiu cum sa o numesc) e clar ce e la noi in judet. Frunza-toamna si barba alba ar trebuii sa fie mandrii de realizari:))

  3. Stefan says:

    În eparhiile Bisericii Ortodoxe Române funcţionează în prezent 785 de instituţii şi servicii sociale, dintre care: 158 cantine sociale şi brutării, 51 instituţii medicale şi farmacii, 85 centre de zi pentru copii, 63 centre educaţionale, 14 centre de zi pentru vârstnici, 44 centre rezidenţiale pentru vârstnici, 29 centre comunitare, 35 centre de tip familial, 38 grădiniţe sociale şi after-school, 14 locuinţe protejate, 94 centre de informare, consiliere şi resurse, o instituţie de învăţământ pentru adulţi, 21 centre de urgenţă (pentru persoane fără adăpost, victime ale violenţei domestice şi ale traficului de persoane), 21 campusuri de tabără şi alte 117 de instituţii sociale cu specific diferit. La nivelul eparhiilor Patriarhiei Române se află în derulare 576 de proiecte şi programe sociale, dintre care 430 finanţate din fonduri proprii, 53 cu finanţare publică, 36 cu finanţare externă şi 57 cu finanţare mixtă.
    În anul 2014 au beneficiat de asistenţă socială de specialitate peste 39.000 copii din aşezămintele sociale ale Bisericii Ortodoxe Române, dar mai ales din familii sărace şi fără posibilităţi de întreţinere sau cu părinţi aflaţi la muncă în străinătate, aproape 4.000 persoane cu dizabilităţi (deficienţe de vorbire, vedere şi auz, consumatori de droguri sau alte tipuri de dependenţe, persoane infectate cu HIV/SIDA etc.), peste 22.000 persoane vârstnice din aşezămintele de protecţie socială bisericeşti, din centrele sociale de tranzit şi adăposturi de noapte, bătrâni singuri, nedeplasabili, abandonaţi de familie şi cu grave probleme de sănătate, aproape 20.000 şomeri, adulți în dificultate, victime ale traficului de persoane, victime ale violenței familiale, deţinuţi eliberaţi, victime ale calamităților naturaleşi aproximativ 2.300 persoane din alte categorii sociale defavorizate. Anul trecut eparhiile Patriarhiei Române, prin birourile social-filantropice, au acordat ajutoare financiare directe în valoare de 10.855.632,03 lei şi ajutoare materiale în valoare estimată de 17.230.904,66 lei. În ansamblu, pentru susţinerea întregii activităţi de asistență socială și filantropică şi pentru sprijinirea sinistraților, în anul 2014, la nivelul Patriarhiei Române, s-au cheltuit peste 87.000.000 lei și peste 100.000 euro. În plus, Biserica Ortodoxă Română a oferit Patriarhiei Antiohiei şi a Întregului Orient suma de 500 000 euro, în urma colectei desfăşurate la nivelul întregii Patriarhii Române pentru ajutorarea creştinilor din Siria şi Orientul Mijlociu, victime ale prigoanei şi violenţei.

  4. Episcopia Caransebeșului says:

    Știrea semnată este preluată de pe gandul.info și este inexactă. În primul rând, episcopia nu este o afacere. Trebuie precizat că episcopia este o instituție care salarizează aprox 800 de persoane în județul Caraș-Severin. Această instituție coordonează pe lângă activitatea clericală și culturală o consistentă activitate socială ce se concretizează în 17 centre sociale (cantine, cămin de bătrâni, centre de zi pentru copii) și alte 10 Centre pentru tineret. Toate aceste activități sunt cunoscute de către tine și pot fi consultate în teren și pe situl episcopiei. Trebuie precizat deopotrivă că acel ”profit” apărut ca declarat pe sfârșitul anului, ce era de fapt excedentul, reprezenta suma virată de la SSC ca și contribuție salarială, deci reprezentau banii de salarii pentru luna decembrie, ce urmau să fie dați angajaților în luna ianuarie.

  5. Opinie says:

    Nu va e mila de tristetea saracului episcop Lucian ?! :)) Dupa ce a suferit indelung si inca va mai suspina ca timisorenii nu l-au vrut mitropolit, mai bagati si voi cutitul in rana. Incearca si el sa se dea bine pe langa patriarh ca a facut profit, daca de credinciosi s-a indepartat datorita arogantei care l-a cuprins de la o vreme incoace. Spera sa primeasca ca premiu de consolare macar functia de arhiepiscop la Arad, asa ca se straduieste sa fie pe placul Bucurestiului

  6. Adam says:

    In sfarsit o institutie fara datorii!
    Poate relaxarea fiscala de care se vorbeste o sa fie un prim pas spre autonomie financiara. De ce nu?Daca toate episcopiile ar proceda la fel, se poate vorbi cu timpul despre autofinantarea cultelor religioase. FELICITARI. Din pacate articolul este nejustificat de critic.Mai informeaza-te si mai invata Cornelia!

  7. doru says:

    SRL
    Din pacate BOR a devenit un SRL profitabil.
    Terenuri, case, venituri (de ce nu neimpozabile).
    Doamne-ajuta!

  8. Harry Kellerman says:

    Cum vine asta, ca structurile BOR nu au ,,scop patrimonial”, fiind scutite de impozit, cand in toata tara s-au burdusit de bunuri imobiliare care fac parte din patrimoniul lor si obtin niste profituri uriase pentru care nu platesc nimic la stat. S-au imbogatit din turism ecumenic pe banii prostilor si isi plimba sutanele in masini mai scumpe decat oricare magnat capitalist !

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/