„Epidemia” de nepăsare închide spitalul!

Moldova Nouă ar putea rămâne fără spital! Lipsa personalului medical, cauzată de interesul scăzut față de acest sector, ar putea pune lacătul pe ușa unității sanitare.

Ca și cum nu ar fi suficient faptul că orașul riscă să intre pur și simplu în faliment dacă proiectul bacului peste Dunăre eșuează, administrația locală trebuie să rezolve în regim de urgență o altă situație critică. Spitalul Orășenesc Moldova Nouă riscă să fie închis! De vină ar fi lipsa medicilor, pentru că orașul nu reușește să fie atractiv în competiția cu alte localități pentru cadrele medicale, tot mai rare în țara noastră ca urmare a subfinanțării sistemului de sănătate. Nemulțumit de ceea ce a găsit la spital, primarul Adrian Torma a trecut peste orice orgolii și jocuri politice și a numit un social-democrat manager al unității spitalicești, dar problemele sunt departe de a fi rezolvate.

„La Pediatrie situația e critică! În cursul lunii august ne va pleca singurul medic pe care îl mai avem. Noi avem nevoie de patru secții, una din ele fiind Pediatria, pentru a primi finanțare prin Casa de Sănătate. Practic, închiderea secției e echivalentă cu închiderea spitalului! Am fost la Casa de Asigurări de Sănătate, nu există nicio altă variantă! Eu las jos armele politice, gândesc constructiv, eu caut cea mai bună soluție ca spitalul să meargă mai departe. De asta director al spitalului numit de mine prin dispoziție Sebastian Pătroi, fostul manager financiar, dar atât de prost ne-am organizat ca și administrație, încât în momentul ăsta suntem sub presiunea de a se închide spitalul. Am ales un om cu înțelepciune, nu cu orgoliu. E o pată negativă pe Moldova Nouă, medicii îi vom aduce greu!”, a avertizat primarul Torma.

Dezinteresul medicilor manifestat față de Moldova Nouă are mai multe explicații. În primul rând, orașul le-a oferit mult prea puține facilități care să completeze salariile mici din sistemul sanitar. Într-un astfel de moment delicat, edilul-șef le cere consilierilor locali să adopte urgent un set de facilități care să salveze practic spitalul de la închidere. „De la Timișoara până la Moldova Nouă sunt peste 100 de km, trebuie să ne asumăm niște costuri. În patru ani, primarul Lupu nu a înțeles că pentru a putea atrage medici e nevoie de a crea facilități. Moldova Nouă e un oraș neîngrijit, fără facilități și la distanță mare de centrele universitare. Pediatrul pleacă deoarece nu a primit nicio facilitate, nu a fost motivat să rămână la Moldova Nouă”, a explicat primarul.

Situația e foarte complicată, asta e clar, iar soluțiile trebuie găsite rapid pentru a se evita închiderea spitalului. Mai apoi, trebuie gândită o strategie pentru a se evita astfel se momente critice. „Suntem în discuții cu vreo patru sau cinci medici, dar deocamdată nu avem o hotărâre în Consiliul Local prin care să adoptăm facilități pentru ei. Sunt discuții avansate cu doi medici să-i aducem, dar sunt pensionari, nu ne vor ajuta decât pe un termen scurt. În august analizăm situația apartamentelor ANL, punem la dispoziție și apartamentul de protocol, vom da o hotărâre pentru a oferi tot ce ne permite legea ca să populăm spitalul cu medici și să deblocăm situația de la Policlinică. Pentru că și acolo de trei-patru ani nu se găsesc soluții. Avem RMN la Moldova Nouă care nu e folosit! Nou-nouț! Stă de mai bine de trei ani! Și aici situația e dramatică”, a mai semnalat Torma.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/