Englezii se implică în dezvoltarea Adăpostului Speranţei M9

1000x100 (1)
whatsapp image 2022 10 03 at 13.25.51 (2)
explo 1000x200

Vești bune pentru viitorul adăpostului de câini de la Moldova Nouă. Un ONG din Marea Britanie vrea să sprijine atât extinderea construcției care adăpostește patrupedele, cât mai ales adopția câinilor, asta pentru ca viitorii stăpâni să le poată oferi animalelor un cămin corespunzător.

Deși fenomenul câinilor fără stăpân reprezintă o problemă cu care se confruntă majoritatea UAT-urilor din Caraș-Severin și nu numai, totuși, la Moldova Nouă, ceea ce părea imposibil de realizat, un adapost pentru animale, a reușit să prindă contur în doar câteva luni. Astăzi, Adăpostul Speranței M9 găzduiește în jur de 50 de câini, însă lupta pentru scăderea ratei abandonului continuă, o luptă care ar putea fi câștigată dacă spiritul civic al fiecăruia ar funcționa la cote maxime.

„Adăpostul din Moldova Nouă a început să prindă contur încă de anul trecut. Aici, trebuie să fac o remarcă pentru că foarte multă lume uită. Pentru prima dată, Moldova Nouă are un adăpost funcțional, construit împreună cu un ONG partener care ne-a ajutat foarte mult în a înțelege modul de funcționare al unui adăpost de câini și aici mă refer la doamna Monica Izvănariu, care ne-a fost de mare ajutor și acum ne susține în punerea în aplicare a acestui proiect pentru comunitate. În acest moment, avem în jur de 50 de câini în adăpost. Evident, nu sunt toți câinii de pe raza orașului Moldova Nouă din motive simple de înțeles: încă există o rată foarte mare de abandon pe raza orașului, cetățenii nu colaborează cu noi în a aduce la cunoștință primăriei persoanele care hrănesc și abandonează câini, iar noi, cu Poliția Locală, nu vom face niciodată față de a fi prezenți pe întreaga rază a orașului”, a explicat primarul din Moldova Nouă pentru expressdebanat.ro.

Cu toate acestea, edilul are mari speranțe că oamenii, atât cei din oraș, din țară, dar și cei din străinătate, vor acorda o atenție deosebită adopției în detrimentul eutanasiei, „un act crud și lipsit de o mentalitate europeană”.

Datorită unei relații foarte bune a președintelui Asociației ALMA, Monica Izvănariu, cu țările din afara României, săptămâna trecută, Adăpostul Speranță M9 a fost vizitat de reprezentanții unui ONG din Marea Britanie: Cloud K9 Rescue, englezii oferindu-și sprijinul în a susține atât extinderea adăpostului de câini de la Moldova Nouă, cât și procesul de adopție al patrupedelor.

„Doamna Monica ne ajută foarte mult pentru că are contact cu foarte multe ONG-uri din alte țări. Săptămâna trecută, am avut o vizită a Organizației Cloud K9 Rescue, ONG din Marea Britanie ai cărui reprezentanți ne-au vizitat adăpostul și s-au bucurat de faptul că noi înțelegem că trebuie să existe un adăpost. Ne vor ajuta, atât din punct de vedere material, să mărim adăpostul, dar ne vor ajuta să și adoptăm câini în exteriorul României. Doamna Monica este foarte implicată și s-au realizat, cu ajutorul domniei sale, multe adopții de câini din oraș de la adăpostul nostru și am avut multe campanii de sterilizare”, a detaliat Adrian Torma.

expressheadergeneral (1)
expresb 1000x100

În același timp, șeful administrației publice locale dorește să le mulțumească tuturor locuitorilor orașului care au sprijinit și în continuare vor să sprijine, prin donații sau prin hrană, adăpostul de câini, primarul având mare încredere că oamenii încet, încet își vor schimba mentalitatea legat de abandonul câinilor și se vor alătura demersului primăriei, atât pentru a le oferi un viitor mai bun patrupedelor, cât și pentru un oraș curat.

„Adăpostul de câini este pe un drum bun, pe un trend pozitiv. Rămâne ca noi, comunitatea, încet, încet să ne schimbăm mentalitatea legat de abandonul câinilor, gestionarea câinilor din gospodării și, evident, de a colabora cu administrația publică locală în a susține adăpostul. Cei care iubesc câinii și vor să vină să ne ajute, cu donații, cu mâncare sau chiar să ne ajute să îngrijim adăpostul de câini, noi le mulțumim anticipat și ne arătăm toată deschiderea”, a mai ținut să adauge edilul-șef din Moldova Nouă.

 

1000 x 200 gif